I grannländer till Syrien finns idag 4,8 miljoner syriska flyktingar. Alla behöver de hjälp,  säger Katinka Lindholm, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.
I grannländer till Syrien finns idag 4,8 miljoner syriska flyktingar. Alla behöver de hjälp,  säger Katinka Lindholm, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

För två veckor sedan startade Metro ihop med Sverige för UNHCR en insamling till offren för kriget i Syrien. Och Metros läsare svarade storartat: Närmare 600 000 kronor har samlats in.

Kriget i Syrien är nu inne på sitt sjätte år. Miljontals människor befinner sig i flyktingläger runt om mellanöstern, och läget har börjat bli desperat.

– Man sitter med sin gamla husnyckel i handen och inser att man inte kommer kunna komma hem igen, samtidigt får man inte jobba och tjäna pengar, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

På två veckor har Metros läsare nu bidragit med 587 037 kronor som bland annat ska hjälpa familjer i flyktinglägren. 

– Det är uppmuntrande att människor fortfarande är engagerade, säger Katinka Lindholm.

– Metros läsare har på bara några dagar ­bidragit till att hjälpa krigets offer med en stor summa pengar. En summa som till exempel räcker till 16 772 varma filtar eller 1 956 skolpaket. Det gör mig stolt. Och rörd, säger Metros chefredaktör Erik Ljunggren.

►LÄS MER:  Vårt flyktingengagemang minskar: "Men verkligheten är lika grym"

I grannländer till Syrien finns i dag 4,8 miljoner syriska flyktingar. Utöver det befinner sig 6,5 miljoner människor på flykt inom Syrien. 80 procent av dem lever under fattigdomsgränsen och varenda en behöver hjälp, förklarar Sverige för UNHCR:s generalsekreterare Katinka Lindholm.

– Fortsätt ge pengar, det behövs väldigt mycket. Och att engagera sig i sin närhet hjälper såklart också. Det ena utesluter inte det andra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset