Hayat Karimi under studentfirandet.
Hayat Karimi under studentfirandet.

Jag kom som ensamkommande till Sverige – nu har jag tagit studenten. Jag vill tacka för att jag fick samma möjlighet som alla andra, skriver Hayat Karimi, 20 år.

För drygt fyra och ett halvt år sedan så kom jag till Sverige som ensamkommande och visste inte hur det skulle bli med min framtid utan någon familj.

Jag fick hopp i livet när jag började lära mig det svenska språket för att fixa mina betyg och komma in på gymnasiet. Nu har jag med stor glädje tagit studenten efter tre års hårda studier på samhällsvetenskapliga programmet.

►LÄS MER: De tar studenten efter fem år i Sverige – utan sina familjer

Jag kommer ihåg hur stressad jag var den första dagen på nya gymnasiet. Det var en dröm för mig för att gå i samma klass som "svenskar". Jag lade extra timmar på mina skolarbeten för att kunna få bra betyg i alla ämnen, och jag fick bra resultat av det också. Förutom studenten så fick jag också ett stipendium för att jag hade utvecklats bra under min gymnasiegång.

Jag gav aldrig upp kampen för ett bättre liv och framtid, utan kämpade hårt för att klara gymnasiet som alla andra svenska elever.

Nu till hösten har jag sökt till högskolan för att plugga vidare till socionom, vilket är min drömutbildning eftersom jag älskar att jobba med och hjälpa människor för en bättre vardag. Förhoppningsvis så kommer jag in.

►LÄS MER: 7 saker du inte får göra på ett studentflak

Efter två år i Sverige gav jag mig också in i politiken och är nu politiskt aktiv eftersom att jag tycker politiken är superviktig. Politiken har blivit som en väg in i samhället för mig.

Jag tackar ännu en gång detta fina landet på jorden, Sverige, för att jag fick samma möjlighet som alla andra i samhället och förutsättningar för ett bättre liv. Tack Sverige!

Hayat Karimi, 20 år

Socialdemokratisk politiker i Hofors kommun

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kolumn