Finns det någon maträtt du förknippar med Mexiko mer än tacon? Antagligen inte. Men det vi ser som det mest mexikanska som finns har faktiskt influerats av en tradition som finns på betydligt närmare håll – och inte för särskilt länge sedan.

All Over Press/Montage

En turkisk servitör på en traditionell restaurang i Anatolien. Han bär en fes, en huvudbonad som infördes under det ottomanska riket.

Amerikanska Public Radio International har forskat i ursprunget till den mexikanska favoriten taco al pastor och hamnar varken i Mexiko eller Texas.

I hela det forna ottomanska riket, som regerade i stora delar av Mellanöstern från 1300-talet ända fram till 1900-talet, finns någon typ av bröd som fyllts med kött från ett roterande spett, säger den palestinske antropologen Ali Qleibo. 

– Turkarna kallar den döner kebab, grekerna kallar den gyro och irakierna kallar den kas, säger han till Public Radio International. 

Maträtten har alltså spridit sig över hela det ottomanska riket och varje region har utvecklat sina egna varianter och sina egna namn. Från början kommer ordet ”shawarma” från turkiskans ”çevirme”, som betyder ungefär ”roterande”.

Men Mexiko var väl aldrig del av det ottomanska riket? Nej, men när det en gång mäktiga riket föll sönder runt förra sekelskiftet tog ungefär 36 000 personer från det ottomanska riket sitt pick och pack för att söka lyckan i Mexiko. 

Med sig hade de nya mexikanerna även sina mattraditioner och på 1930-talet fanns det restauranger och gatustånd som serverade libanesisk shawarma i Mexiko. Men det är i nästa generation som taco-magin skapas.

– På 1960-talet började de Mexikofödda barnen till de här libanesiska invandrarna öppna upp sina egna restauranger och de skapade en sorts hybridkök, säger Jeffrey Pilcher, författare av boken ”Planet Taco” till Public Radio International.

Det det skapade var det som i dag kallas för ”taco al pastor” och i dag finns i varje gatuhörn. I stället för lamm och nöt använde de kristna ättlingarna fläsk. 

Det här är definitivt inte den första tacon, till och med de spanska conquistadorerna har beskrivit tacoliknande rätter, men den spettgrillade tacon hjälpte till under tacons segertåg i USA och så småningom till våra svenska vardagsrum där vi i stället för det spettgrillade fläsket har köttfärs.

Även om de hårda skal som fortfarande regerar i Sverige fanns i det mexikanska köket tidigare nådde de massorna via snabbmatskedjan Taco bell. Vissa påstår lite syrligt att de valde tacoskalen för att de höll längre än mjuka tortillas. 

Samtidigt skulle man kunna hävda att den ”svennetaco” vi äter på fredagarna är 100 procent svensk. En mexikan som testar en svensk taco från en låda med kryddblandning kommer inte att känna igen rätten alls, något som tv-programmet ”Landet Brunsås” testade på en förtvivlad ambassadör för några år sedan.

LÄS MER: Restaurang söker tacoprovare

All Over Press

Kebab? Nej, bilden kommer från en tacqeria i Mexiko. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset