För första gången i historien arrangeras Eurovision Song Contest
i Aten. Den soliga staden välkomnar Europas schlagerfolk med sprudlande glädje, glitter och glamour. Grekerna är bäst på att festa och detta är ett utomordentligt tillfälle att visa upp den färdigheten. Överraskningen för alla, mest för grekerna själva, är att OAKA-stadion var klar långt före deadline och att ingen gnäller som inför OS. Utom gubbarna på mitt kvarterskafé som sitter med sina radband. ”Taket kommer falla. Idioterna har hängt 80 tons ljus på det där taket. Det fattar vem som helst att det inte kommer att hålla,” säger en silverhårig man.
Själv tror jag att taket kommer att lyfta i Aten. Programledarna Sakis Rouvas och Maria Menounos pluggar sista-minuten-franska. Sakis är den pudding som sjöng ”Shake it” 2004 och gjorde flickflack. Det var också han som halkade när han sjöng med Anna Vissi på OS-avslutningen. Grekamerikanska Maria Menounos lever i Los Angeles och har inte besökt sitt hemland på 17 år. Det vackra paret kommer att flyga in på scenen.
Sedan kommer stormvinden Carola med sina grekblå tygsläp som fladdrar av vindmaskinen. Vår egen schlagerdiva rör sig hemtamt i mångmiljonstaden. Grekerna hälsar och tackar för att hon filmade sin musikvideo i staden. I en tidning läser jag att Greklands Anna Vissi är sur på mig för att jag har stöttat Carola för mycket. Hon kan aldrig förstå hur viktig ”Främling” var för mig när jag var barn. Annars är ”Invincibles” kompositör, Bobby Ljunggren, huvudperson här nere. Och det är hans mamma som är orsaken. Hon är grekisk och det har fått de patriotiska mediegrekerna att jubla. Schlagerkungen Christer Björkman som snabbt förstått hur man vinner grekiska hjärtan har döpt om sig till Christos. ”Är du också grek?” frågar folk här nere och Christer svarar: ”Min pappa var” och alla älskar honom.

Gladast i dag i Aten är armenierna. De medverkar för första gången med Andre som sjunger en låt han själv inte begriper. ”Without your love” heter låten och killen kan knappt säga hej på engelska. Jag vill noppa hans ögonbryn. 
Svettigast på plats är finska Lordi som glider runt i den grekiska sommarhettan i sina tunga skräckmunderingar och ber om att få äta ”småbarn till frukost”.

Värst på plats är Islands Silvia Night
som ställt till med skandaler. Den tecknade figuren kastade ut en journalist från presskonferensen för att hon stirrade på henne. På genrepet skrek hon: ”Fucking amatörer. Fucking greker.” Nu riskerar hon att bli diskad.
Cyperns Annet Artani ringer efter första genrepet i sin smaragdgröna klänning med släp. ”Tyckte du om den?” undrar hon. ”Nja” svarar jag fegt. ”Vad ska jag ha på mig?” utbrister hon. ”Fyra dagar kvar och jag har inget att ha på mig.”
Till skillnad från henne har Anna Vissi Jean Paul Gaultier i Paris som arbetar med hennes scenkläder. Andra kvinnliga artister satsar mer på att klä av sig än att klä på sig.
Nu ska jag på middag med Maradona som hamnat i skuggan av Eurovision. Rapport följer i morgon. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset