3–0-segern mot Japan inför OS gjorde att fotbollslandslagets förbundskapten Pia Sundhage kom på andra – mer försvarsinriktade – tankar.
3–0-segern mot Japan inför OS gjorde att fotbollslandslagets förbundskapten Pia Sundhage kom på andra – mer försvarsinriktade – tankar.

Det vanligtvis så anfallsglada Sverige har bytt taktik och försvarat sig till en OS-final.– Vi har tagit en annorlunda väg, för vi har anfallsbetonade spelare i truppen, säger förbundskaptenen Pia Sundhage, efter straffsegern med 4–3 mot Brasilien i semifinalen.

När Pia Sundhage tog över det svenska landslaget 2012 pratade hon om fart och fläkt och frejdigt anfallsspel. Nu har det i stället blivit OS mest disciplinerade defensiv som tagit hennes lag till final. Tankarna väcktes efter 3–0-segern över Japan i OS-genrepet.

– Sättet vi försvarade oss på som ett lag, och fick chansen att gå på kontringar och vann med 3–0, det var viktigt, säger hon.

I kvartsfinalen mot USA ställde Sverige upp lågt och lyckades via ett snabbt anfall ta ledningen genom Stina Blackstenius. USA kvitterade och matchen avgjordes på straffar. Mot Brasilien, som slog Sverige med 5–1 i gruppspelet, blev taktiken densamma.

– Det kan vara vackert försvarsmässigt. När man säger "fin fotboll" så tänker de flesta som Brasilien spelar, och de fantastiska saker de gör. Men det är vi som vinner och det gör vi genom att vara kloka och trygga i vårt försvarsspel.

Ny roll för Schelin

Efter VM 2015 gick Sverige över till att spela 4–3–3, vilket under EM-kvalet gett sex raka segrar och 20–0 i målskillnad. Under OS-kvalet blev taktiken något defensivare.

Det nyaste spelsättet, som blivit än mer utpräglat efter gruppspelet nu i OS, har bland annat gjort att anfallaren Lotta Schelin fått iklä sig en ny roll med nya uppgifter – och inte skapar de målchanser publiken är van att se.

– Jag är ju jävligt lojal och får jag en sån roll så tar jag den. Kan man fotboll nog så ser man att det blir ett annorlunda spel med tanke på att jag ligger på kanten, väldigt defensivt, säger Schelin.

OS-guldtrippel?

Sundhage har vunnit två OS-guld som förbundskapten för USA, 2008 och 2012. Och det känns extra att nu ha chans att göra om det med Sverige.

– Det är väldigt känslosamt. Jag var i OS-final i både Kina och London men då hade jag ett lag som alla förväntade sig skulle gå långt. Om du tittar på laget vi har nu och vägen vi tagit så har det varit en fantastisk resa. Vi har tagit två skrällar och sett till att vi gjort vårt bästa. Det är ett annorlunda sätt att spela, men emotionellt är jag överlycklig. Det är svårt att ta in att Sverige ska spela final.

– Det faktum att vi gjort något som inget svenskt landslag tidigare gjort – tagit en medalj – det ger ett stort leende. Men vi är inte nöjda, vi vill vinna nästa match. Vi har ett lugn och en bra känsla.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset