Fi har just nu ett starkt väljarstöd, visar opinionssiffror från Yougov. Det gör partiet till de rödgröna väljarnas skräck. – Oetablerade partier vinner på att väljana får en uppfattning av att det går bra för dem, säger statsvetaren Annika Fredén.

TT

LÄS MER: 
Nya rekordsiffror för Feministiskt Initiativ

I valet 2010 taktikröstade rekordmånga väljare. En rapport från SCB visade att hela 16 procent lade sin röst på ett annat parti än det man egentligen tyckte var bäst. I valet 2014 tycks taktikrösterna återigen vara i hetluften. 

– Eftersom både C och KD nu ligger runt spärren kan fler lockas att taktikrösta på dem. Samtidigt är frågan om eventuella koalitionssamarbeten öppnare än förra gången och det socialistiska-gröna blocket går in i valrörelsen i stor ledning, säger Annika Fredén, doktorand i statsvetenskap vid Lunds Universitet som skrivit om strategisk röstning kring fyraprocentsspärrarna.

Så sent som i förra veckan uppmanade Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten, röda väljare att taktikrösta genom att bojkotta Fi: ”Även den som känner sig som ’vänster’ måste ibland resonera taktiskt. Här är en av mina mardrömmar: Fi får runt 3,5 procent av rösterna, de kommer inte in i riksdagen och det betyder i praktiken att borgerligheten vinner dessa 3,5 procent” skrev han i en ledare i ETC. 

Annika Fredén tror att just den typen av uppmaningar kan få effekt. 

– Till exempel har vi valet i Tyskland förra året där Kristdemokraternas Angela Merkel uppmanade väljare till att lägga röster på dem. Det slutade med att Liberalpartiet hamnade precis under spärren och åkte ut.

Samtidigt vinner oetablerade partier på att väljarna får en uppfattning av att det går bra för dem, vilket många anser att det gör för Fi nu. 

– Då tänker väljarna: ”Kan andra tänka sig att rösta på dem så kan jag”. Vilket man kanske inte gör om det är helt tyst om dem.

Gudrun Schyman, talesperson för Fi, känner igen taktiksnacket. 

– Den finns ju där. Många feminister har låtit bli att rösta på oss. Första gången var det viktigare att förhindra en borgerlig regering och andra gången skulle de få bort den. Det har alltid funnits högre, viktigare mål än kvinnors rättigheter för folk. Men jag tror inte att det är rätt väg att gå, säger hon. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset