Linköpings Henrik Törnqvist (17) jublar med lagkamraterna efter sitt 2–1-mål.
Linköpings Henrik Törnqvist (17) jublar med lagkamraterna efter sitt 2–1-mål.

Linköping såg ut att vara på väg mot sin femte raka förlust. Då styrde en 20-åring i fjärdekedjan upp det som ingen av lagets stjärnor klarat av i höst – ett segermål.– Jag har bara två skott i matchen, så i bland är det de små detaljerna som avgör! Kul att få avlasta de andra lite också, säger Henrik Törnqvist med ett brett leende efter (2–1) mot Brynäs borta i Gavlerinken.

Två förluster vid full tid och två efter förlängning – Linköping kom till Gävle med en blytung start på säsongen.

Endast sex gjorda mål på de fyra inledande matcherna har inte imponerat och även om Linköping fått allt mer ordning på spelet framåt så kan man knappast påstå att de bjöd på någon sprudlande offensiv på lördagseftermiddagen heller.

– Nej men vi lyckades vinna ändå. I bland är det inte den starkaste offensiven som vinner utan laget med en bra defensiv. Jag tycker ändå att vi har spelat helt okej i vissa matcher men det är det där sista lilla som har saknats och i hockey är det små detaljer som avgör. Det har varit lite småstudsar hit och dit och slarv och då går det fort att förlora hockeymatcher tyvärr, men nu får vi vara glada över tre poäng, konstaterar segerskytten.

Hans segermål – som kom med sex minuter och 34 sekunder kvar av ordinarie speltid – var inget bländande cirkusnummer heller utan en stabil styrning på backen Petter Hanssons skott.

– Jag ser bara att pucken kommer upp till backen där, försöker ha klubban i isen och hoppas att han ser mitt blad och tar mig in på kassen för det studsar oftast ut lite returer där.

Kände lättnad

TT: Kände du direkt att det blev mål?

– Nej, men jag kände att det var en bra styrning. Att den här kommer gå mot mål i alla fall, sedan vet man aldrig om det är någon klubba eller skridsko eller målvakt i vägen. När jag vände mig om såg jag att den gick in. Då kände jag bara riktig lättnad, en jäkla glädje och hoppades att vi skulle hålla igen de sista minuterna som var kvar där.

Det gjorde Linköping som nu försöker sluta överarbeta och hitta tillbaka till ett enklare spel, berättar Henrik Törnqvist.

"Duktig målskytt"

Och att just han, 20-åringen med något begränsad speltid i fjärdekedjan bröt den tunga förlustsviten förvånar inte forwardskollegan Niklas Persson.

– Nej absolut inte. Han är där, är rörlig och bra på att åka skridskor och är runt kassen hela tiden så jag är inte ett dugg förvånad faktiskt. Han ligger på gränsen till stället där polletten trillar ner för att han ska bli en stabil målskytt i den här ligan och jag tror att det kommer. Han är en duktig målskytt som jobbar hårt varje dag så det kommer trilla in fler mål. Jag lovar!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset