Connor McDavid (97) är en av flera draftettor i Nordamerika U23 i World Cup.
Connor McDavid (97) är en av flera draftettor i Nordamerika U23 i World Cup.

Fem draftettor och en lagkapten som bara är 19 år gammal.Nordamerikas talanglag i World Cup har klivit rakt in i mångas hjärtan.Inför mötet med Tre Kronor stämplas laget som det mest spännande som hänt World Cup-ishockeyn på 29 år.

Hur mycket Nordamerikas talanglag – öppet för spelare som är 23 år eller yngre – än har charmat publiken kan det bli sista natten med gänget på onsdagen mot Tre Kronor.

Där är Nordamerika piskat att vinna, annars är turneringen över.

– Om någon i förväg hade sagt åt mig att vi skulle stå på en seger och ha chansen att nå semifinal inför sista matchen där vi möter ett riktigt bra lag, då hade jag tagit den. De här grabbarna kommer att vara redo att spela, och de kommer att göra det med glädje, sade Nordamerikas tränare Todd McLellan efter förlustmatchen mot Ryssland, 3–4.

Hyllas av krönikor

Efter segern i första matchen mot Finland, 4–1, imponerade Nordamerika bitvis ännu mer mot Ryssland.

Det var en match som var en uppvisning i snabbt och kreativt offensivt spel – men där talangerna tappade fokus under drygt fem minuter då ryssarna gjorde alla sina mål.

Toronto Stars krönikör Bruce Arthur skriver i tisdagens tidning att Nordamerikas lag är "det snabbaste, det skickligaste, det mest spännande och det mest våghalsiga laget sedan…Gretzky och Lemieux 1987".

Så det kommer att blåsa om öronen på Tre Kronors spelare när ungdomarna sätter fart.

Tonåring leder laget

Av alla spännande talanger så är det lagkaptenen Connor McDavid, 19-årigen som valdes som nummer ett i förra sommarens draft, som sticker ut. Trots att han bara kunde spela 45 matcher för Edmonton under sin första NHL-säsong i fjol gjorde han 48 poäng (16 mål+32 assist). Men sin snabbhet och spelförståelse har han jämförts med både Sidney Crosby och Wayne Gretzky.

Att talanglagets näst yngste spelare är lagkapten säger det mesta:

– Han är helt outstanding. Det sätt han agerar på, både på och utanför isen, är väldigt imponerande för en 19-åring. Han leder genom sitt sätt att vara, det var nog därför han blev utsedd till lagkapten, sade centern Ryan Nugent-Hopkins, lagkamrat med McDavid även i Edmonton och draftetta 2011, till National Post inför turneringen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset