Ulf Kristersson (M), talmannen Andreas Norlén och Stefan Löfven (S).
Ulf Kristersson (M), talmannen Andreas Norlén och Stefan Löfven (S).

Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet stöder Stefan Löfven som statsminister – men kommer Vänsterpartiet att göra det? Under måndagen ska Vänsterpartiet bestämma sig och talmannen ska i eftermiddag presentera sin statsministerkandidat för riksdagen.

Vänsterpartiets partistyrelse hade under söndagskvällen telefonmöte för att besluta om man ska rösta för eller emot Stefan Löfven som statsminister.

Klockan 11.40 på måndagen möter partiledaren Jonas Sjöstedt talmannen Andreas Norlén. Efteråt ska han hålla en pressträff där han ska ge besked om V släpper fram Löfven.

– Nu har de övriga partierna lämnat sina besked i regeringsfrågan. Nu ska vi ha vår egna interna process, och vi kommer att återkomma när vi har en kommentar att ge. I övrigt har vi inga kommentarer för tillfället, säger Jonas Sjöstedts pressekreterare Oscar Nelson.

Vänsterpartiet har reagerat kraftigt på politiken i förslaget till överenskommelsen mellan S, MP, C och L och på den särskilda klausul som finns där V inte ska få något politiskt inflytande. Det betecknas som ren förnedring av V, enligt TT.

LÄS MER: Liberalerna säger ja till Stefan Löfven

Talmannen träffar alla partiledare

Andreas Norlén träffar under måndagen samtliga partiledare innan han klockan 15 håller en pressträff i riksdagens presscenter. Klockan 16 väntas han nominera en statsministerkandidat i kammaren.

Omröstningen i riksdagen är planerad till på onsdag.

Om en statsminister inte kan väljas på onsdag väntas en ny omröstning onsdag 23 januari. Kan inte en statsminister väljas då väntar nyval.

Så ser måndagen ut – klockslagen som gäller

Talman Andreas Norlén kallar företrädarna för riksdagspartierna till nya samtal under måndagen.

Kl. 10.00 Socialdemokraterna
Kl. 10.25 Moderaterna
Kl. 10.50 Sverigedemokraterna
Kl. 11.15 Centerpartiet
Kl. 11.40 Vänsterpartiet
Kl. 12.05 Kristdemokraterna
Kl. 12.30 Liberalerna
Kl. 12.55 Miljöpartiet
Kl. 15.00 håller talmannen en pressträff i riksdagens presscenter.
Kl. 16.00 avser talmannen att nominera en statsministerkandidat i kammaren.

LÄS MER: Lista: De kan bli ministrar i en S-MP-regering

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset