Stefan Löfven (S) ska få tid att förhandla med Jonas Sjöstedt (V). Därför skjuts den planerade statsministeromröstningen upp till den 18 januari. Det meddelar talman Andreas Norlén på en pressträff.

Talman Andreas Norlén skjuter upp statsministeromröstningen med 48 timmar.

– Flera partiledare har bett om viss ytterligare tid. Min utgångspunkt är att jag redan gett väldigt mycket tid till den här processen. Det har funnits gott om tid under jul att genomföra regeringsförhandlingar och säkerställa allt det stöd som krävs. Jag är mycket kritisk till att det visat sig att den här regeringslösningen inte har allt det stöd som krävs, säger han på en pressträff.

LÄS MER: Beskedet: Sjöstedt släpper inte fram Löfven i nuläget

”Viss förlängning”

Norlén tror att många i svenska folket börjar tröttna på de många turerna men menar ändå att han måste förlänga tidsplanen något.

– Om nu flera partiledare ber om viss ytterligare tid och det innebär att regeringsbildningen därmed går att lösa kan jag inte neka viss förlängning,

Ny tidsplan

Enligt den nya tidsplanen kommer talmannen att lägga fram ett förslag om statsminister för riksdagen på onsdag den 16 januari. En statsministeromröstning sker sedan troligtvis på fredag den 18 januari.

Om inte en statsminister kan väljas 18 januari hålls den fjärde och sista statsministeromröstningen nästa vecka. Om inte en statsminister kan väljas då heller väntar extraval.

LÄS MER: Lista: De kan bli ministrar i en S-MP-regering

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset