Kristersson (M) vill ha med hela Alliansen.
Kristersson (M) vill ha med hela Alliansen.

Moderatledaren Ulf Kristersson kommer att föreslås för riksdagen som statsminister. "Vår bild är att alternativen är uttömda", säger Kristersson på en pressträff.

Förra måndagen meddelade talmannen Andreas Norlén att han avbröt partiledarnas sonderingsuppdrag. I tisdags hade han gruppmöte med ett antal olika partikonstellationerna. Men de samtalen ledde inte fram förutsättningar för att utse en ny sonderingsperson. Nu tar Norlén till en ny metod.

– Mina verktyg är på väg att ta slut. Jag vill förhandsavisera att jag nästa måndag kommer att lägga fram ett förslag till statsminister och det är Ulf Kristersson, säger han på en presskonferens.

Fler samtal leder inte vidare

Enligt M-ledaren har alla andra realistiska lösningar prövats. Några fler samtal leder inte någonstans och nu är det dags för omröstning i riksdagen, enligt Kristersson som hoppas på att få med sig så många av allianspartierna som möjligt.

– Jag vill ha så mycket M-politik som möjligt med så mycket Allians som möjligt. Alliansen är en familj. Men om inte alla fyra partier nu är möjligt så vill jag ha tre partier eller två partier. Den regering jag vill bilda kommer att föra alliansen politik i alliansens anda.

Socialdemokraterna har, enligt Kristersson, sagt tydligt nej till någon form av samarbete med en moderatledd allians. Inte heller Miljöpartiet vill släppa fram en alliansregering.

– De vill inte tolerera en alliansregering, i varje fall inte med M, säger Kristersson.

Han kan tänka sig att göra uppgörelser med MP i miljöfrågor men är inte intresserad av att övertala partiet om att sätta sig i regering med M.

– Det är inte aktuellt för oss Moderater och inte heller för Kristdemokrater, säger Kristersson.

LÄS MER: Så ser nya riksdagen ut – de är äldst och yngst

Lööf har blockerats

Centerpartiet har föreslagit att partiledaren Annie Lööf ska få i uppdrag att sondera möjligheterna för en alliansregering. Men den lösningen har blockerats av Kristdemokraterna och Moderaterna, enligt Norlén.

– De har motsatt sig att Annie Lööf ska få ett sonderingsuppdrag och hon har sagt att hon vill ha det endast om hela Alliansen står bakom det, säger han.

Omröstning på onsdag

Anledningen till att Kristersson väljs som statsministerkandidat är att han var med och fällde Stefan Löfven (S) i riksdagen, säger Norlén. Moderatledaren ska berätta vilka partierna som han tänkt ha med i sin regering för Norlén innan omröstningen.

Riksdagen kommer att rösta om Kristersson nästa onsdag.

– När jag lägger fram förslaget nästa måndag, kommer det att bordläggas nästa dag och röstas om på onsdagen den 14, säger Norlén.

LÄS MER: Talmannen tar över samtalen – ingen ny sonderingsperson

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset