Nu får Stefan Löfven mer tid av talmannen för att föra förhandlingar med andra partier.
Nu får Stefan Löfven mer tid av talmannen för att föra förhandlingar med andra partier.

Andreas Norlén ger Stefan Löfvén (S) ytterligare tid i regeringsfrågan. Beslutet kommer efter uppgifter om att flera partier ska inleda förhandlingar med Socialdemokraterna. 

Den 23 november föreslog talmannen Andreas Norlén S-ledaren Stefan Löfven som statsminister – efter att Moderaternas partiordförande Ulf Kristersson fått nej av riksdagen.

Nu får socialdemokraternas partiledare ytterligare tid för förhandlingar, meddelar Andreas Norlén i ett pressmeddelande under tisdagen.

– Jag har fått information om att flera partier ska inleda förhandlingar om regeringsfrågan. Jag har därför bedömt att det är rimligt att medge tid för dessa förhandlingar, säger han.

LÄS MER: S stor vinnare – här är fem viktiga punkter från SCB:s mätning

Andra försöket

Stefan Löfven väntas ge en första rapport om processens utveckling den 7 december, med en uppföljande rapport den 10 december.

Därefter uppges talmannen att kommentera nästa steg i regeringsbildningen.

Stefan Löfven blir det andra statsministerförslaget av maximalt fyra omröstningar. Ifall inget av talmannens fyra förslag tolereras av riksdagen blir det extraval.

Centerpartiet öppna för förhandlingar

I en debattartikel på Aftonbladet skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf på tisadagen att Socialdemokraterna har kommit med “ett skambud” när det gäller en rad av de politiska krav som hennes parti fört fram.

“Om detta skulle vara slutsvaret kommer Centerpartiet rösta nej till Stefan Löfven”, meddelar hon.

Men hon stänger inte dörren helt.

”Vi är beredda att denna vecka ge S en sista chans att möta upp våra krav på politiska reformer. Det innebär att vi behöver tydliga besked från S på ett antal områden,” skriver Annie Lööf.

LÄS MER: Lööf: ”S har gett oss ett skambud”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset