Talmannen Andras Norlén har haft en grannlaga uppgift med att försöka få fram en ny regering.
Talmannen Andras Norlén har haft en grannlaga uppgift med att försöka få fram en ny regering.

Det blir ingen statsministeromröstning innan jul. I stället kommer en omröstning att ske 16 januari, meddelade talmannen på onsdagen. Men vem av kandidaterna det då ska röstas om är inte klart.

Talmannen Andreas Norlén berättade under en presskonferens på onsdagen att han haft förnyade samtal med partiledarna sedan förra veckan.

– När vi står inför en tredje omröstning skulle jag helst se att det sker med en kandidat som har stor chans att bli vald, sa Andreas Norlén.

Under onsdagen är det precis 101 dagar sedan valet, men läget har varit fortsatt låst.

– Det är verkligen hög tid att Sverige får en regering, sa talmannen.

Det hade varit önskvärt med en statsministeromröstning redan nu på fredag, men att en sån omröstning skulle enligt Norlén ge samma resultat som de två tidigare. Därför kommer ingen statsministeromröstning ske innan jul.

LÄS MER: Tidslinje: Det har hänt 100 dagar sedan valet

I fredags förra veckan röstades Stefan Löfven (S) ner som statsministerkandidat i riksdagen. Även Ulf Kristersson (M) har tidigare under hösten röstats ner som statsministerkandidat.

Lägger störst ansvar på Löfvén och Kristersson

Totalt kan fyra statsministeromröstningar ske innan extraval måste utlysas.

– Det måste vara slut med resultatlösa diskussioner, sa talmannen.

Det största ansvaret ligger nu på de två personer som sagt att de vill bli statsministrar, Ulf Kristersson och Stefan Löfvén, enligt talmannen.

Han har gett dem i uppdrag att nu undersöka sina möjligheter att bilda en regering över jul och nyår. Två gånger ska de få rapportera till talmannen under den tiden.

Extraval kan hållas senast 21 april

28 december och 4 januari ska Stefan Löfven och Ulf Kristersson rapportera till talmannen per telefon. Därefter ska de ses i separata möten 10 januari. 14 januari blir det en ny talmansrunda och onsdagen 16 januari kommer sedan en tredje statsministeromröstning att ske. Vem det då kommer röstas om är dock inte klart än, enligt Norlén.

Talmannen har även redan nu bokat in en eventuell fjärde statsministeromröstning till onsdagen 23 januari. Om inte en statsminister kan väljas då måste ett extraval hållas. Det ska då ske inom tre månader, och kan då senast hållas söndagen 21 april, informerade talmannen.

– Den här regeringsbildningsprocessen har nu pågått länge, alltför länge. Men den är inte evig. Senast den 23 januari tar den slut, sa Andreas Norlén.

LÄS MER: Så vill partierna själva bryta dödläget 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset