Gillar du att jobba med människor? Vill du ingå i ett vårdteam där ingen dag är den andra lik? Då är kanske tandsköterskeyrket är något för dig. – Det roliga med mitt jobb är att få patienterna att känna sig trygga i tandläkarstolen, säger Aleksi Immonen, tandsköterska på Folktandvården Kvillebäcken.

Efter att ha pluggat litteratur och konst och jobbat några år på förskola ville 30-åriga Aleksi Immonen ha en tryggare anställning, men fortsätta jobba med barn och service. Valet föll på tandsköterska och nu två år efter utbildningen jobbar han på Folktandvården i Kvillebäcken.

– Jag har alltid haft en väldigt positiv bild av tandvården, men det var först två veckor in på utbildningen då vi gjorde vår första praktik som polletten verkligen trillade ner och jag förstod att det var detta jag ville jobba med, säger Aleksi Immonen.

Arbetsuppgifterna som tandsköterska varierar men består ofta av att assistera tandläkaren och att jobba självständigt med patienter.

– Mycket av mitt arbete går ut på förebyggande tandvård, då går vi igenom kost- och levnadsvanor och hur man tar hand om tänderna hemma. Sen har jag inskolningar för barn inför kommande behandlingar. Under inskolningen går vi igenom arbetsgången och visar instrumenten som vi kommer att använda vid behandlingen, det gör att barnen känner sig lugnare hos tandläkaren.

Aleksi Immonen lär både vuxna och barn hur man ska borsta tänderna.

Öppnar upp många möjligheter
En fördel som Aleksi Immonen ser med jobbet är den ombytliga miljön. Förutom att utvecklas som tandsköterska får han nämligen möjligheten att jobba med filmproduktion.– Tre dagar i veckan jobbar jag på den allmänna kliniken och två dagar i veckan jobbar jag på vår utvecklingsklinik där jag producerar och redigerar filmer som bland annat används i utbildningssyfte. Att få ha dessa två delar i sin tjänst är väldigt roligt, säger Aleksi Immonen.

Stort behov av fler tandsköterskor
I dag finns det ett stort behov av tandsköterskor och om några år väntas 20-40 procent av alla tandsköterskor att gå i pension. Aleksi Immonen tror att bristen på arbetskraft kan bero på att många inte vet vad en tandsköterska faktiskt gör.

– Många vet kanske inte skillnaden mellan tandsköterska, tandhygienist och tandläkare. Vi gör så mycket mer än assistera tandläkare med att stå och hålla sugen, säger Aleksi Immonen.

Några av egenskaperna som Aleksi tror är bra att ha om man funderar på yrket är man ska gilla att jobba med människor, vara intresserad av vård och vara bra på att lyssna och motivera. Själv trivs han väldigt bra på sin arbetsplats och ångrar inte sitt val.

– Att få hjälpa patienterna och se alla deras framsteg är det bästa med mitt jobb. Men också att se hur barnen känner sig lugna och trygga när de kommer till oss.
Läs mer om tandsköterskeutbildningen här!

Folktandvårdens tandsköterskeutbildning

I januari 2019 startar Folktandvården en tandsköterskeutbildning i Göteborg och utbildningen är fördelad på tre terminer. Tandsköterskeyrket är ett omväxlande arbete där du jobbar nära kollegor och patienter med både behandling, administration och förebyggande tandvård.

Ansökan öppnar 1 augusti 2018.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset