Utsläppen från bilismen måste minska och partierna gör inte tillräckligt, menar Naturskyddsföreningens Johanna Sandahl. Arkivbild.
Utsläppen från bilismen måste minska och partierna gör inte tillräckligt, menar Naturskyddsföreningens Johanna Sandahl. Arkivbild.

Naturskyddsföreningen tycker inte att något av riksdagspartierna klarar klimatmålen. Regeringen erkänner att mer behöver göras.

– Det tar tid att vända en supertanker, säger Miljöpartiets språkrör, klimatminister Isabella Lövin, som ett svar på TT:s fråga om Naturskyddsföreningen har rätt i sin kritik.

– Alliansen lämnade efter sig ett klimatunderskott som de inte hade för avsikt att göra något åt. Vi satsar både internationellt och i Sverige och vi har kommit en bit på väg, säger Lövin.

Naturskyddsföreningens granskning av partiernas klimatpolitik visar att samtliga misslyckats med att leva upp till kraven i Parisavtalet och till klimatmålen som partierna själva satt upp, skriver föreningen på DN Debatt. Regeringen har misslyckats med att minska bilåkandet och genomföra en grön skatteväxling, enligt Naturskyddsföreningen.

Ökad miljöbudget

Den växlingen sker, men tar tid, säger Isabella Lövin. Granskningen visar, menar hon, hur oppositionspartierna sänker målen och sina miljöbudgetar.

– Vi har ökat miljöbudgeten med 73 procent sedan vi tillträdde, säger hon.

TT: Har ni levt upp till löftena till väljarna?

– Vårt främsta vallöfte var att ha ett klimatramverk som tryggar att det här arbetet ska ske oavsett regering. Det är en stor omställning för samhället och vi är de första att säga att vi behöver göra mer, säger hon.

"Vill se kalkylen"

Moderaterna får kritik för att gynna bilåkande och för att politiken som helhet leder till ökade utsläpp.

– Jag vill gärna se den kalkylen, säger Jonas Jacobsson Gjörtler, Moderaternas gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet, till TT.

Han anser att Naturskyddsföreningen och regeringen gör misstaget att tro att dyra åtgärder i Sverige leder till lägre utsläpp.

– Vi satsar i stället mer på internationella klimatinsatser. Då får vi ner utsläppen mer för samma summa.

Skattehöjningen på bensin som regeringen aviserat säger partiet nej till.

– Vi har redan världens högsta bensinskatt. Det kommer bara leda till lägre tillväxt på landsbygden och gynna utländska konkurrenter, säger Gjörtler.

Sverigedemokraterna stödjer inte Parisavtalet och saknar överhuvudtaget "en seriös klimatpolitik", skriver Naturskyddsföreningen.

"Medial produkt"

Det är inte sant, svarar partiets miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen. De svenska klimatmålen är orealistiska och alltför kostsamma då Sverige bara är källa till någon promille av utsläppen i världen, enligt Kinnunen.

– Parisavtalet tvingar ingen till något. Det är mest en medial produkt, säger han till TT.

Jessica Gow/TT
Martin Kinnunen (SD). Arkivbild.
Jonas Ekströmer/TT
Klimatminister Isabella Lövin och språkrör för Miljöpartiet anser att granskningen är bra men att det tar tid att ändra klimatpolitiken. Arkivbild.
Jonas Ekströmer/ TT
Jonas Jacobsson Gjörtler, gruppledare för Moderaterna i miljö- och jordbruksutskottet, tillbakavisar kritiken från Naturskyddsföreningen. Arkivbild.
JONAS EKSTRÖMER / TT
Kristina Yngwe, riksdagsledamot för Centerpartiet och miljöpolitisk talesperson. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset