När krystvärkarna sätter in och vattnet går vill man helst inte sitta i en bilkö. Det kommer dessvärre hända ett antal kvinnor i sommar att de får föda sitt barn i baksätet på en bil, sin egen eller en taxi, eftersom platsbristen på förlossningen tvingat ut dem på vägarna.

I till exempel Uppsala har kvinnor uppmanats att söka sig till ”annan ort”. Flera av Sveriges förlossningskliniker sparar kraftigt och vissa lägger till och med ner. Mindre kliniker är hotade. Karlskoga stänger förlossningen i sommar, Sollefteå och Mölndal hotas. Det är en mycket ansträngd situation inför sommaren över hela riket.

Stockholm är ett extremfall. Här har marknaden fått styra och klarar knappt av situationen över huvudtaget. Resultatet är en akut förlossningskris. Alliansen i Stockholms landsting hävdar hårdnackat att vårdval är lösningen men faktum är att det inte ens innan BB Sophia stängde fanns tillräckligt med platser.

►LÄS MER: ”Lyssna på barnmorskorna i stället för på läkarna”

Sommarplåga betydde länge schlagerlåtar som många gick och nynnade på och inte kunde få ur huvudet, men sedan flera år tillbaka betyder det alltså en helt annan visa varje sommar – att det är kris i vården i allmänhet och förlossningsvården i synnerhet. Allt fler födande kvinnor får betala priset med sina kroppar; genom fler förlossningsskador och stor oro och vånda över det som skulle vara en av de viktigaste och finaste händelserna i livet. Att föda ett barn.

Det är ohållbart, orimligt och ett underbetyg till välfärdssamhället Sverige att gravida kvinnor ska behöva se fram emot den sommarplåga som förlossningsvården förvandlats till av ständiga nedskärningar, dysfunktionella marknadsanpassningar och stor stress för både kvinnor och personal. Man solkar ner kvinnors upplevelse av födandet genom kortsiktighet och felprioriteringar. Det är helt oacceptabelt.

Vänsterpartiet har drivit frågan om bättre förlossningsvård hårt i våra budgetförhandlingar med regeringen.

►LÄS MER: Cissi Wallin: Vanliga mammor fick nog lida för prinsparets förlossning

Landstingen fick i höstbudgeten pengar för att satsa särskilt på förlossningsvården och kvinnors hälsa. Vänsterpartiets överenskommelse med regeringen innebär en riktad satsning för att förstärka förlossningsvården om 200 miljoner kronor 2015 och därefter 400 miljoner kronor per år.

Nu är det viktigt att se till att varenda krona av de tio årliga välfärdsmiljarderna som också förhandlats fram med regeringen, verkligen går till det de är avsedda för; att skapa en bättre vård med bättre arbetsmiljö, fasta heltidsanställningar och rimliga arbetsvillkor för barnmorskorna och all annan personal som behövs för att säkerställa god och jämlik vård, inte minst på förlossningarna när barn ska komma till världen.

För Vänsterpartiet är det en självklarhet att varje kvinnas förlossning ska vara trygg och säker, att hon behandlas med respekt för sin kropp, sin hälsa och sina rättigheter.

►LÄS MER: ”Alla har rätt till en bra förlossning – inte bara friska och rika”

Bara för att det är sommar så slutar inte kvinnor att föda barn, eventuella komplikationer vid förlossningar självläker inte. Födande kvinnor måste prioriteras.

Och svensk förlossningsvård ska självfallet inte behöva bygga på att taxichaufförerna rycker in som barnmorskor, varken denna sommar eller någon annan.

Karin Rågsjö

Vårdpolitisk talesperson (V)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset