USA:s blivande president Donald Trump och vicepresident Mike Pence.
USA:s blivande president Donald Trump och vicepresident Mike Pence.

USA:s blivande president Donald Trump och blivande vicepresident Mike Pence möts i dag i New York för att diskutera vilka som ska ingå i den nya regeringen. Pence ansvarar för övergångsprocessen, att få Team Trump redo till installationen den 20 januari.

Konkurrensen om ministerposterna rapporteras vara stor och diskussionerna på 26:e våningen av Trump Tower kantas av interna bråk, enligt amerikanska medier. I helgen utsåg Trump Republikanska partiets ordförande Reince Priebus till stabschef och kampanjordförande Steve Bannon, som tidigare varit chef för den konservativa nyhetssajten Breitbart News, till chefsstrateg i Vita huset. Den sistnämnda utnämningen har väckt stark kritik, då Breitbart News har publicerat inlägg med rasistiska och xenofobiska inslag och anklagats för kopplingar till vit maktgrupper.

Här är några andra personer som kan komma att ta plats i Donald Trumps Vita hus:

Rudy Giuliani, tidigare borgmästare i New York

Brooklynfödd tidigare federal åklagare som på 1980-talet blev känd för de fall han drev mot den amerikanska maffian. Var New Yorks borgmästare mellan januari 1994 och december 2001, och fick beröm för sin hantering av den kaotiska tiden efter terrordåden den 11 september 2001. Har arbetat som konsult och grundat bolag som arbetar med säkerhet, finanssektorn och juridisk rådgivning. Försökte 2008 bli Republikanernas presidentkandidat men förlorade kampen till John McCain. Försvarshök som uttalat stödde invasionen av Irak 2003. Fällde i fjol ett uppmärksammat uttalande, han sade att han inte tror att president Barack Obama älskar Amerika. Ställde sig tidigt bakom Donald Trumps presidentkandidatur och har bland annat försvarat affärsmannen i tv mot anklagelser om sexuella övergrepp.

Aktuell som: utrikesminister, justitieminister eller minister för inrikes säkerhet

Newt Gingrich, tidigare talman i kongressen:

Gingrich är ett av de mer kända namnen inom Republikanska partiets högerflank och brukar ofta beskrivas som "spindoctor". Var kongressledamot från Georgia mellan 1979 och 1999, de fyra sista åren som representanthusets talman. 1994 var han med och skrev manifestet "Contract for America", som innehöll en rad republikanska löften som skulle åtgärdas om partiet fick majoriteten i kongressen. Skrivningen anses ligga bakom Republikanernas jordskredsseger och övertagandet av kongressens båda kamrar i valet. Gingrich tvingades lämna in sin avskedsansökan i slutet av 1998, efter flera anklagelser om etiska oegentligheter (bland annat ska han ha försett ett utskott i kammaren med falska uppgifter). Har därefter arbetat som politisk konsult och varit med och grundat flera tankesmedjor. Gjorde en misslyckad satsning på Vita huset 2012. Har bland annat kritiserat president Barack Obama som en person som utgår från en "kenyansk, anti-kolonial" syn på världen. Förekom i spekulationerna om att bli Trumps vicepresidentkandidat.

Aktuell som: utrikesminister – men sade i går att han hellre vill arbeta med Trumpregeringens "stora planer".

Jeff Sessions, Alabamasenator:

Alabamafödd tidigare åklagare som har varit ansvarig för det lokala justitiedepartementet i Alabama. Var nominerad till en post som federal domare, men godkändes aldrig då det kom fram att han fällt rasistiska kommentarer. Valdes in i USA:s senat 1996. Anses vara en av de mest konservativa senatorerna och har konsekvent röstat emot president Barack Obamas politik – bland annat sjukförsäkringsreformen, den lag som gjorde det möjligt för försvarsanställda att vara öppet homosexuella samt Obamas nomineringar till domare i Högsta domstolen. Tidigare har han lagt fram ett lagförslag om ett nationellt förbud mot samkönade äktenskap. Uttalad kritiker av olaglig invandring och anhängare av tuffare tag mot papperslösa migranter. Beskriver sig som miljövän på den egna hemsidan, har tagit initiativ till naturreservat och sanering av Mexikanska golfen. Samtidigt ligger han bakom ny borrning efter olja och naturgas i delstaterna vid Mexikanska golfen. Förekom i spekulationerna om att bli Trumps vicepresidentkandidat.

Aktuell som: utrikesminister, justitieminister, försvarsminister eller minister för inrikes säkerhet.

John Bolton, tidigare FN-ambassadör:

Känd som en frispråkig, konservativ och emellanåt konfrontativ diplomat och utrikespolitisk hök. Jurist som var biträdande utrikesminister 1989-1993, under den republikanske presidenten George H W Bush. När Bush den yngre styrde i Vita huset var Bolton biträdande utrikesminister med ansvar för vapenkontroll (med fokus på massförstörelsevapen) 2001-2005 och FN-ambassadör 2005-2006. 2012 blev han utrikespolitisk rådgivare till Republikanernas presidentkandidat Mitt Romney. Bolton ska ha sagt att det inte skulle göra någon skillnad om den 38 våningar höga FN-skrapan förlorar 10 våningar. Hans åsikter om Ryssland skiljer sig dramatiskt från Trumps, den blivande presidenten har uttryckt beundran för Vladimir Putin och pratade häromdagen med honom i telefon. Men Bolton har kritiserat Obamaregeringen för att vara för svag gentemot Moskva och har förordat att Ukraina ges medlemskap i försvarsalliansen Nato, något som skulle väcka ont blod i Ryssland.

Aktuell som: utrikesminister

Ben Carson, tidigare neurokirurg och författare

Carson tävlade i fjol med Trump om att vinna Republikanernas nominering men tvingades kasta in handduken och ställde sig så småningom bakom affärsmannen. Den prisbelönte neurokirurgen är känd som den förste som lyckades separera siamesiska tvillingar som var ihopvuxna i huvudet. Han är en djupt troende evolutionstvivlare som sagt sig vara emot president Barack Obamas sjukförsäkringsreform och emot samkönade äktenskap. Har skrivit ett 16-tal bästsäljande böcker. Kampanjade i slutet av valrörelsen för Donald Trump.

Aktuell som: hälsominister och utrikesminister

Andra heta namn: John Boltons tidigare talesperson Richard Granell (som FN-ambassadör), tidigare chefen för försvarets underrättelseorgan generallöjtnant Michael Flynn (som försvarsminister), avgående senatorn från New Hampshire Kelly Ayotte (som försvarsskreterare), Louisianas förre guvernör Bobby Jindal (som hälsominister), Alaskas förra guvernör och den tidigare vicepresidentkandidaten Sarah Palin (som inrikesminister).

Källor: Amerikanska medier, politikernas hemsidor, TT:s arkiv med flera

Evan Vucci/AP/TT
Alabamasenatorn Jeff Sessions på väg in i Trump Tower i New York.
Evan Vucci /AP/TT
New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani i Trump Tower i New York.
Evan Vucci /AP/TT
Den tidigare talmannen i representanthuset Newt Gingrich. Arkivbild.
Osamu Honda /AP/TT
USA:s förre FN-ambassadör John Bolton (längst fram i bild) förekommer i spekulationerna om vem som kan tänkas bli Donald Trumps utrikesminister.
J. Scott Applewhite /AP/TT
Ben Carson, tidigare en av Donald Trumps rivaler i kampen om att nomineras till Republikanernas presidentkandidat. Arkivbild
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset