Den politiske satirtecknaren Matt Wuerker har bland annat ritat Republikanernas Donald Trump som Godzilla som river ner hus och sprider eld.
Den politiske satirtecknaren Matt Wuerker har bland annat ritat Republikanernas Donald Trump som Godzilla som river ner hus och sprider eld.

Mammakandidaten mot pappakandidaten. Donald Trump som Godzilla. Och en Hillary Clinton som injiceras med testosteron. Den ansedda webbtidningen Politicos satirtecknare Matt Wuerker driver hejdlöst med den amerikanska valrörelsens huvudpersoner.

Matt Wuerker fascineras av att se hur mycket kampanjpengar som läggs på att skapa positiva men serietidningsaktiga bilder av kandidaterna, berättar han under en pratstund på Demokraternas konvent i Philadelphia i Pennsylvania.

– För mig kokas det ner till ett val mellan östrogen och testosteron, mammakandidaten mot pappakandidaten på ett väldigt gammaldags sätt.

Hillary den tuffa

Och det är inte alltid lätt att avgöra vilket humör landet är på, konstaterar Matt Wuerker. Mycket kommer hänga på vad som händer i världen under de närmaste månaderna. 

– Clintonkampanjen kommer att försöka injicera så mycket testosteron som möjligt i Hillarybilden. Det kommer att dyka upp många bilder på henne där hon kliver ur en helikopter i ett krigshärjat land och där hon framstår så manlig som möjligt för att kompensera för att hon är kvinna. De vill måla ut Hillary som den tuffa, säger han.

Eldsprutande Trump

I en av Wuerkers satirteckningar är Trump ritad som Godzilla som river ner byggnader och sprutar eld. Några reportrar tittar på och säger storögt: "Den här kampanjen är helt fantastisk. Vad mer kan hända?" Då tittar de upp och ser påven komma seglande från skyn i en fallskärm.

– Minns du, påven och Donald Trump bråkade på Twitter! Vem vet vad som kommer att hända framöver. Det är en helt ny värld både för politiken och journalistiken, allt går fortare och fortare, säger Matt Wuerker.

J. Scott Applewhite/AP/TT
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton kommer i höst att framställas som så tuff och manlig som möjligt, spår satirtecknaren Matt Wuerker.
Helena Gustavsson/TT
Webbtidningen Politicos satirtecknare Matt Wuerker inspireras av presidentkandidaterna i USA.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset