Ted Trejling, 35, från Helsingborg ville bryta vardagen. Så för två år sedan kom han på att han skulle springa ultraloppet ”Marathon des sables” i Saharaöknen. ”Jag älskar att springa i värme”, säger han till Metro.

Privat/Alamy

Ted Trejling från Helsingborg ska springa 25 mil i Saharas öken.

När Ted Trejling och hans fru väntade sitt andra barn konstaterade han att han gått upp i vikt – vågen visade 105 kilo. 

– Jag tittade mig i spegeln, jag kände mig hemsk, säger han till Metro. 

Han har alltid rest, tränat och jobbat utomlands och kände att han behövde göra något. Och då kom han på att han sett en dokumentär om Marathon des sables, sjudagarsloppet genom Saharas öken. 

– Jag har aldrig tänkt att ”det där är jag”, jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt att springa, säger han. 

LÄS MER: Ann vill inte bli för bekväm – cyklar jorden runt ensam

Men äventyret lockade. Och Ted Trejling, som tränat kampsport sedan han var ung, snörade på sig löparskorna och har med tiden sprungit allt längre sträckor. 

– Nu två år senare har jag gått ner 20 kilo och kan springa långt med packning. Det är en stor grej, det är inte ett marathon. Men det är lika bra att satsa det svåraste som finns, säger han.  

Under loppet måste deltagarna bära med sig all mat de behöver äta, stormkök och packning. Arrangören står för vatten. Ted Trejlings mål är att varva löpningen med gång för att orka och inte bli diskvalificerad. 

– Det går två stycken med kameler längst bak, om de hinner i fatt en är man diskad, säger han. 

(Artikeln fortsätter under bilden)

Privat

Under ökenloppet måste deltagarna bära med sig allt de behöver, såsom frystorkad mat, förstahjälpen-kit, pengar, salvor och en sovsäck för natten. 

Men även värmen kan göra sitt, det är många som bryter loppet på grund av värmeslag. Men det är inget som Ted Trejling bekymrar sig för. 

– Jag hatar verkligen att springa i kyla, det är inte min grej. Jag har tidigare bott i Thailand och tränat thaiboxning, då sprang vi en mil varje morgon och på eftermiddagen. Jag kände då att jag älskar att springa i värme, säger han till Metro. 

LÄS MER: Kristina, 44, har sprungit ensam genom hela Iran på 58 dagar

Loppet som börjar nästa söndag, den 10 april, löper över sex dagar. I snitt springer deltagarna en marathonsträcka, 4,2 mil, per dag. Det finns en vilodag, men det finns en hake: dagen innan springer deltagarna över åtta mil. 

– Det är en tävling för en själv. Bara att genomföra det är en bedrift. 

LÄS MER: Debatt: Den som bara tränar tre gånger i veckan har inget att komma med 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport