Bilden är en genrebild.
Bilden är en genrebild.

Teddy Houlston levde bara i 100 minuter. Nu berättar hans föräldrar för Daily Mirror hur de tog beslutet som gjorde sonen till Storbritanniens hittills yngsta organdonator.

– Han levde och dog som en hjälte. Det är svårt att förklara hur stolta vi är över honom, säger 30-årige pappan Mike Houlston till Daily Mirror.

Under graviditeten fick föräldrarna veta att deras son antingen skulle vara död när han föddes eller dö en kort tid därefter. De fick frågan om de ville göra en abort flera gånger, men det var ingenting de ens övervägde.

– Vi tänkte att får vi bara ett ögonblick med honom, tio minuter eller en timme, så skulle det vara den mest värdefulla stund vi någonsin skulle uppleva, säger mamman Jess Evans, 28 år, till Daily Mirror.

Det var för ett år sedan som Teddy inledde och avslutade sitt korta liv – efter 100 minuter. Samtidigt som föräldrarna sörjde sin son funderade de också på hur han skulle kunna hjälpa andra.

Det är väldigt sällsynt att nyfödda donerar organ, men Teddys njurar och hjärtklaffar skulle komma att rädda livet på en okänd person.

– Att veta att en del av ens älskade lever vidare i någon annan är tröstande, säger mamman.

Läkaren Paul Murphy beskriver den ovanliga donationen som en milstolpe.

– Varje donation är inspirerande. Det är en osjälvisk handling av hjältemod. Men Teddys historia är exceptionell. Han blev den yngste organdonatorn i Storbritannien, säger läkaren Paul Murphy till Daily Mirror.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset