Tekniken leder blinde James rätt
Tekniken leder blinde James rätt

Den blinde amerikanske gentlemannen håller fram sin smartphone mot mig och frågar om den är påslagen. Det är en av få saker med mobilen som han inte kan styra med rösten, förklarar han, nästan allt annat fungerar som genom magi. Han säger åt mobilen vilken applikation den ska sätta igång och vem den ska ringa upp och i stället för att googla fram Sveriges huvudstad ställer han frågan till mobilen. 

James, som denna akademiker i 70-årsåldern heter, berättar att sådana tekniska hjälpmedel har fått honom att se lättare på sitt handikapp: ”Det finns väl ingen tid som det är bra att vara blind i, men det har aldrig funnits någon bättre tid att vara blind i än den nuvarande.” Jag ber om exempel och han berättar gärna. Aldrig förr har världen skådat en sådan mångfald talad media. Nästan alla böcker han intresserar sig för finns som talböcker och det finns en sådan mängd podcasts och inlästa tidskrifter att han får sina intellektuella intressen tillgodosedda med råge.

Liksom alla nya Appledatorer har James dator ett program som låter honom kontrollera den utan synförmåga. Datorn beskriver var markören är på väg, låter honom lyssna på de hemsidor han besöker och läser upp dokument och texter i den hastighet han önskar. Han kan också koppla in ett externt tangentbord som gör om all text till blindskrift. Han hävdar faktiskt att han stavar bättre nu än innan han förlorade synen, för datorn läser upp de bokstäver han skriver (eller raderar), och man hör om det saknas en bokstav i ett ord, vilket man inte alltid ser.  

Vid datorn känner James sig mindre inbunden än någon annanstans, säger han, men även utanför den har tekniken gjort livet för en blind lättare. GPS:er som hjälper en att hitta vägen och mobilkameror som fotar av text och läser upp den. Det finns apparater som varnar när vattnet kokar, och en sensor som känner av när man har hällt upp téet eller kaffet tillräckligt högt i koppen, så att James inte längre måste bränna sig för att han känner efter med fingret. 

Inget av detta gör tillvaron smidig. Det mesta James gör kräver ändå mycket mer tålamod och envishet än det gör för seende. Men framstegen de senaste decennierna har varit alldeles oerhörda, menar han. Och det är bara början. Smarta blindkäppar som känner av omgivningen är på väg ut på marknaden och bilar som kör sig själva är under utveckling. Förra året släppte Google en film där de låtit en blind man åka ner till stan i en av deras förarlösa bilar för att köpa en burrito och hämta tvätten. Och kanske kommer det snart gå att bota blindhet med olika neurotekniska lösningar. Men ett sådant botemedel skulle blinda ha haft större nytta av 1980, då det fanns så lite annat, konstaterar den klarsynte James omedelbart. 

+ ”Star Trek: Into darkness”. En makalös actionfilm i rymden, som kan uppskattas även av dem som av någon anledning inte är Star Trek-fans.

– Rysk censur. Ryssland planerar en ny lag som bestraffar dem som kränker religiösas känslor med fängelse. En efter en försvinner friheterna.

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset