I Ryssland ser man med viss optimism på USA:s blivande president Donald Trump.
I Ryssland ser man med viss optimism på USA:s blivande president Donald Trump.

Ryssland hoppas på bättre relationer till USA med Donald Trump i Vita huset. Men några kontakter mellan Trump och president Vladimir Putin är än så länge inte inplanerade.

– Vi är redo att göra vår del, att göra allt för att återföra rysk-amerikanska relationer till en stabil bana av utveckling, säger Putin efter beskedet att Trump vunnit presidentvalet i USA.

– Det vore bra för såväl Rysslands som USA:s folk, och ha en positiv effekt för världsläget, fortsätter han, enligt nyhetsbyråer som var närvarade då han talade vid en ceremoni för nya ambassadörer i Moskva.

Den ryske ledaren har också gratulerat Trump till valsegern, via ett telegram.

"I telegrammet uttryckte Putin sitt hopp om att kunna arbeta tillsammans för att lyfta den rysk-amerikanska relationen från nuvarande krisläge", meddelas från Putins presstjänst.

"Försöka arbeta"

Efter djupfrysningen av Rysslands förbindelser med västvärlden i och med konflikten i Ukraina har Trumps och Putins positiva ord om varandra fått stor uppmärksamhet de senaste månaderna.

Än så länge finns dock inte planer på att de två ska träffas, eller ens prata i telefon, signalerar Putins talesman Dmitrij Peskov. Trump tillträder först om drygt två månader.

– Låt oss inte glömma att president Putins motsvarighet är den nuvarande USA-presidenten Obama. Vi kommer att arbeta med den sittande ledningen under de närmaste månaderna, eller snarare försöka arbeta, säger Peskov enligt nyhetsbyrån Interfax.

På frågan om Putin har ytterligare hälsningar att framföra till Trump svarar Peskov att det skickade telegrammet "uppfyller allmän praxis vad gäller internationellt diplomati".

Pessimistiskt Ukraina

Samtidigt antyder USA:s Moskva-ambassadör John Tefft att en islossning kan komma redan under Barack Obamas kvarvarande tid vid makten.

Inget möte är inplanerat – men är heller inte uteslutet, säger Tefft till radiostationen Moskvas eko, rapporterar Interfax. På följdfrågan om Obama kan komma att häva sanktionerna mot Ryssland, svarar Tefft att om överenskommelserna för att stoppa Ukraina-kriget genomförs kan sanktionerna börja lyftas.

I Ukraina, vars relation till Ryssland havererat fullständigt av de senaste årens krig i östra delarna av landet, är dock pessimismen stor.

– Inget gott tecken för Ukraina. Det kan bli så att synen på Ryssland blir än mer ofullständig, säger Oksana Syroid, vicetalman i det ukrainska parlamentet, radan, till Interfax.

Aleksandr Zemlianitjenko
I den ryska maktcentrat Kreml, här fotograferat en augusti-kväll i år, närs förhoppningar om bättre förbindelser med USA.
Aleksandr Zemlianitjenko
Vladimir Putin på en näringslivskonferens i Moskva i oktober.
Ivan Sekretarev
Dmitrij Peskov. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset