Micke Prag och Johannes Forss Sandahl startade Telldus.
Micke Prag och Johannes Forss Sandahl startade Telldus.
Anders Frick

Micke Prag ska snart få slippa löda och etsa kretskorten själv. 

Grabbarna bakom Telldus vill göra det intelligenta hemmet tillgängligt till en rimlig kostnad. Företaget startade som ett hobby­pro­jekt men har nu blivit ett växande bolag.

Drömmen om det intelligenta hemmet lever i högsta grad på studentinkubatorn Venture Lab i Lund. Där finns företaget Telldus Technologies, som tillverkar radiostyrenheter för eluttag. Med hjälp av en vanlig dator och en radio i usb-porten kan vem som helst få ett smartare hem till budgetpris.

Företaget startade för två år sedan då två av grundarna arbetade på teknikåterförsäljaren Kjell & Company. Deras idé var att ta fram egna styrenheter till de standardiserade mottagare som företaget sålde. Idén blev verklighet, verkligheten bolagiserades och i somras flyttade man in på Venture Lab i Lund.

Telldus produkt heter Tellstick. Den ser ut som ett litet usb-minne, men är i själva verket en radiosändare som kopplas in i datorn. Räckvidden för radiosändaren är 30 meter, lagom för att täcka ett normalstort hus. Med hjälp av egenutvecklad programvara och programvara baserad på öppen källkod styrs alla husets mottagare.

Radiosignalerna sänds på frekvensen 433,92 MHz, som ingår i de licensfria ISM-banden. (ISM står för Industrial, Scientific and Medical).
– I USA är standarden X 10 väldigt vanlig, men i Europa finns inte så många lågprisalternativ för privatpersoner, säger Micke Prag, företagets mjukvaruutvecklare.

Killarna på Telldus tillverkar alla enheter själva – handgripligen. På skrivbordet i Venture Lab är det fullt med utrustning för att etsa och löda kretskort. Eftersom försäljningen går så bra har man precis inlett ett samarbete med ett svenskt bolag som har fabrik i Kina, vilket gör att Telldusfolket i stället för att etsa och löda kan fokusera på produktutveckling.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset