Terje och Tallina tycker nya hemmet är helmysigt Sengångare är nattdjur som sover  mest om dagarna.
Terje och Tallina tycker nya hemmet är helmysigt Sengångare är nattdjur som sover  mest om dagarna.

Universeum i Göteborg har länge sökt efter sengångare till sin regnskog och när djurskötarna på Dyreparken i Kristiansand i Norge tog beslutet att deras sengångare behövde flyttas till varmare lokaler för att trivas var man snabb med att anmäla sitt intresse. Förra veckan flyttade honan Tallina och hanen Terje äntligen in i sitt nya hem i Göteborg.

– Det tyckte genast detta var helmysigt, säger Jan Westin, zoolog på Universeum, som berättar att paret till och med badat för första gången på 20 år. 

Sengångare har en låg kroppstemperatur och trivs därför bäst i varmare miljöer. De lever större delen av sitt liv hängande i träd – där de äter, parar sig och till och med föder sina ungar. De är fredliga djur och Tallina och Terje har redan bekantat sig med aporna som de delar husrum med.

I naturen är sengångare nattdjur, men eftersom paret matas dagtid lovar Jan Westin att Universeums besökare kommer att få se paret röra på sig under museets öppettider också – men så klart i ett väldigt långsamt tempo. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset