Christian Ekberg, schweizersmakernas ambassadör.
Christian Ekberg, schweizersmakernas ambassadör.

»Terroirbegreppet har vi lånat från vinvärlden«, förklarar Christian Ekberg

Christian Ekberg kom till Schweiz första gången för 26 år sedan via IKEA, ung och öppen för nya intryck. »I början var allt exotiskt« minns han. »De första bilderna jag skickade hem var från någon alptopp drickandes ’Schümli Pflümli’, alltså kaffe och snaps. Det var ljuvligt!«
Dragningen till landet höll i sig och blommade ut på allvar när han gifte sig med en schweiziska. Idag är han självutnämnd schweizisk matambassadör i Sverige – en resa som började med ett ostinköp på marknaden i Luzern.

Gruyère och annat gott

»Vi köpte vår ost där av Rolf Beeler som också blev vän till familjen. När jag bestämde mig för att sadla om sa Rolf: ’Varför tar du inte en titt på det schweiziska ostkulturen i Sverige? Vad är det som säljs där, och hur?’ När jag satte på mig de glasögonen såg jag att det var relativt smalt och kommunicerat utan känsla för ursprunget.«
Insikten om att han kunde bidra till att höja den statusen blev Christians insteg till en ny karriär som matimportör. Nu, sex år senare, är hans företag Terroir Suisse en självklar ambassadör för det bästa från Schweiz.

»Terroirbegreppet har vi lånat från vinvärlden«, förklarar han. »Det innefattar egentligen allt det som ger en produkt dess unika uttryck, och syftar till att vara en motpol till den industriella, själlösa matindustrin som ger oss näringsfattig och ointressant mat.«

Med småskaliga Schweiz som skördeplats har han gott om godsaker att presentera för oss svenskar. Inte minst tack vare de örter som korna mumsar i sig i Alperna, som han menar ger fantastisk mjölk – rik på omega 3-fetter och andra nyttigheter.

Fyrbenta representanter för Gruyère-
fabriken

»De över tusen mindre ysterierna, en i nästan varje by, får leverans två gånger om dagen av purfärsk mjölk från bönder som sällan ligger mer än en mil bort. Dessutom är schweizarna extremt duktiga på att göra opastöriserad ost där alla nyttigheter och smaker finns kvar, jämfört med det industriellt pastöriserade. Att sedan schweizarna helt avsagt sig allt vad onödiga, onaturliga tillsatser, färgämnen och ytbehandlingsmedel heter gör inte saken sämre«, avrundar Christian Ekberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset