Sorg uttryckt med blommor och ljus efter dådet i Olympia-Einkaufszentrum i München den 25 juli. Nio personer dödades av en ung psykiskt instabil man. Arkivbild.
Sorg uttryckt med blommor och ljus efter dådet i Olympia-Einkaufszentrum i München den 25 juli. Nio personer dödades av en ung psykiskt instabil man. Arkivbild.

Allt fler människor i Europa beväpnar sig. Det är kopplat till senare tids terrorattacker, menar en polisföreträdare i Schweiz.

Efter terrordåden i Paris, Bryssel, Nice och München har nyhetsbyrån Reuters undersökt hur tillståndsregistrering för handeldvapen och självförsvarsutrustning, som pepparsprej, har påverkats i en rad europeiska länder.

Bilden är inte helt klar; det saknas fullt jämförbar statistik på europeisk nivå. Men i länder som exempelvis Schweiz, Tjeckien och Österrike ansökningar om vapentillstånd ökat. I Tyskland gäller ökningen inte dödliga vapen utan vapenattrapper och pepparsprej.

– Det finns ingen officiell förklaring till ökningarna, men generellt ser vi en koppling till terroristattackerna i Europa, säger Hanspeter Kruesi, polistalesman i den schweiziska kantonen Sankt Gallen, till Reuters.

Myndigheter runt om i Europa avråder från självbeväpning. Fast i juli, sedan en psykiskt instabil 18-åring dödat nio personer i München, kunde Tjeckiens president Milos Zeman inte hålla sig:

– Medborgare måste kunna beväpna sig (...) för att kunna försvara sig mot dessa terrorister.

I hans land ökade vapentillstånden med nära 6 000 till runt 300 000 under loppet av årets fem första månader, detta efter flera år av minskningar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset