Spanien, följt av Tyskland, är i topp när svenskarna listar sina favoritresmål. Arkivbild.
Spanien, följt av Tyskland, är i topp när svenskarna listar sina favoritresmål. Arkivbild.

Trots terrorattentat på flera populära destinationer avskräcker det inte svensken från att resa, visar en färsk undersökning.– Vi glömmer rackarns snabbt, säger turismanalytikern Hans Remvig.

Nio av tio svenskar svarar att de under 2015 inte avstod från någon resa på grund av terrorhot, enligt Vagabonds och ERV:s resebarometer. Trots flera attentat i Europa och övriga världen de senaste åren tycks vår reslust inte sina.

– Vi glömmer rackarns snabbt. Forskning visar att ifall det inte händer upprepade attacker så glömmer vi efter cirka ett år, och ibland ännu snabbare, säger Hans Remvig, turismanalytiker.

Turkiet minskar

Men resandet till Turkiet har minskat under året, vilket kan förklaras med en politisk kupp och närheten till det krigshärjade Syrien. Än återstår också att se hur vi påverkas av årets attacker i Paris, Bryssel, Nice och Thailand, eftersom restrenderna för 2016 mäts först nästa år.

– Men händelserna måste komma relativt frekvent, händer det en gång om året i västerlandet så glömmer vi nog bort det, säger Remvig.

Det är närheten och tillgången till billiga direktflyg som annars styr vart vi reser allra helst. Spanien ligger sedan länge i topp över svenskarnas favoritresmål, mycket tack vare att det är populärt året runt.

Berlin-hajp

En uppstickare på listan är i stället Tyskland, som kommer på andra plats. En förklaring är den pågående hajpen för Berlin som 2015 för första gången gick om London i antal svenskbesök. Euron var också svag jämfört med det brittiska pundet, vilket spelade in en del.

En majoritet av svenskarna – sex av tio – reser utomlands varje år och många nöjer sig inte med en resa. I genomsnitt hann utlandsresenären med 2,2 resor och spenderade sammanlagt 18 nätter i ett annat land.

1 669 personer svarade på undersökningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset