Den 29-årige Omar Mateen öppnade eld runt 02.00-tiden på natten på nattklubben Pulse.
Den 29-årige Omar Mateen öppnade eld runt 02.00-tiden på natten på nattklubben Pulse.

49 personer sköts ihjäl och 53 personer skadades när Omar Mateen öppnade eld på gayklubben Pulse. Läkare har varnat för att dödssiffran kan stiga. President Barack Obama kallar händelsen för ett terrordåd och hatbrott.

1. Runt klockan 02.00 lokal tid i lördag kväll öppnade Omar Mateen eld med en polisman som befann sig utanför gayklubben Pulse i Orlando, Florida. Sedan gick han in på klubben där 320 personer befann sig. Han hade med sig ett automatvapen och en pistol. 

Enligt överlevare var det som en ”scen ur en skräckfilm”. 

LÄS MER: Undantagstillstånd i Orlando – minst 50 döda i massaker på gayklubb

2. En gisslansituation utvecklade sig och tre timmar efter det första larmet, klockan 05.00 lokal tid, stormade polisens insatsstyrka klubben med ett bepansrat fordon och chockgranater. Då vände sig gärningsmannen mot polisen, en skottlossning som fick dödlig utgång för Omar Mateen. 

3. Den misstänkte skytten var Omar Mateen, 29 år, amerikan med afghanskt påbrå som bodde i Fort Pierce, två timmars bilfärd från Orlando. Han utreddes av FBI 2013 efter misstankar om samröre med IS, han förhörde två gånger men anklagelserna kunde inte underbyggas. Han förhördes igen 2014 för en koppling till Moner Mohammad Abu-Salha, en amerikan som genomförde ett självmordsdåd i Syrien. Men inte heller denna gång ledde misstankarna till något mer än bara förhör.  

4. Terrororganisationen IS har uppgett att de ligger bakom attacken på Pulse, men vidden av deras inblandning är inte klarlagd. Enligt FBI ringde Omar Mateen larmnumret 911 under attacken och svor sin lojalitet till IS. 

Hans pappa har i medier uppgett att hans son blivit ”väldigt arg” när han såg två män som kysstes i Miami nyligen, föräldrarna uppger samtidigt att deras son inte var särskilt religiös och har ingen vetskap kring sonens eventuella kopplingar till IS. Enligt Mateens ex-fru var han våldsam och misshandlade henne. 

Enligt ATF, USA:s federala polis som utreder brott relaterade till alkohol, tobak, vapen och sprängmedel, ska Mateen ha köpt en pistol och ett slags gevär för bara ett par veckor sedan. Men det finns inga uppgifter om det är vapnen som användes i attacken. 

(Artikeln fortsätter under bilden)
 

TT/AP/Pablo Martinez Monsivais/Manuel Balce Ceneta

Under söndagen utalade sig USA:s president Barack Obama om massakern på Pulse i Orlando, Florida. 

5. President Barack Obama har fördömt dådet och kallar det för ett terrordåd och hatbrott. Myndigheter utreder nu länkar till extremistgrupper. Under söndagen vajade den amerikanska flaggan vid Vita huset på halv stång.

Republikanernas förmodade presidentkandidat, Donald Trump, uppmanade i en tweet att presidenten att borde avgå eftersom han inte använde orden ”islamistisk terrorism”. Demokraternas förmodade dito, Hillary Clinton, twittrade ut stöd till HBTQ-personer. 

LÄS MER: Nu strömmar kärleksbudskapen in från hela världen 

6. Massakern på Pulse räknas som det våldsammaste dådet i amerikansk historia, 49 personer dödades och 53 personer skadades. Under gårdagen köade flera Orlandobor för att donera blod som kan hjälpa de skadade. Enligt läkare kan dödssiffran stiga då flertalet av de skadade har allvarliga skador. Endast ett fåtal av offren har identifierats, de uppges vara i åldrarna 20-50 år. Undantagstillstånd har utlysts i Orlando och under gårdagen genomfördes flera minnestunder och manifestationer över hela USA och i övriga världen för att hedra offren. 

Källor: CNNBBCOrlando Sentinel, Nyhetsbyrån TT

TT/AP/Kevin Sullivan

I Santa Ana, Kalifornien deltog hundratals personer deltog i en marsch, som leddes av Laura Kanter, till höger, för att hedra offren som sköts ihjäl i Orlando.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott