En 42-årig terrordömd man måste ställa in sig vid en polisstation fem dagar i veckan under de kommande tre åren.
En 42-årig terrordömd man måste ställa in sig vid en polisstation fem dagar i veckan under de kommande tre åren.

En terrordömd 42-åring måste anmäla sig vid en polisstation fem dagar i veckan under de kommande åren. Säpo anser att det finns en risk att han begår eller medverkar till terroristbrott. "Det är makabert", säger advokat Thomas Olsson.

I slutet av december begärde Säpo att en 42-årig man skulle ställas under anmälningsplikt – att han fem dagar i veckan ska inställa sig vid en polisstation.

Orsaken var att ”det kan befaras” att han kommer begå eller medverka till terroristbrott. Dessutom menade Säpo att mannen ”enligt tillförlitlig information upprätthåller kontakt med ett flertal personer som kan misstänkas ha kopplingar till terrorrelaterad verksamhet samt att han spridit våldsbejakande budskap med klar avsikt att påverka andra personer”.

Nu har tingsrätten gått på Säpos linje och beslutat att mannen fem dagar i veckan ska anmäla sig vid en viss polisstation i Stockholm. Anmälningsplikten gäller i tre år. Totalt blir det vid omkring 780 tillfällen, om beslutet fortsätter att gälla.

– De skäl som Säpo åberopar har bara tingsrätten fått ta del av, inte han. Därför har han ingen möjlighet att värja sig mot anklagelserna. Man undanhåller försvaret underlaget enligt en tolkning av sekretesslagen som vi inte delar riktigt, säger advokat Thomas Olsson, som företräder 42-åringen.

– Det är som att man bestraffar honom på grund av att man inte kan utvisa honom, trots att det inte beror på någonting han har gjort utan på den allmänna situationen i Irak.

LÄS MER: Potentiell terrorist får inte utvisas

2005 dömdes 42-åringen av Svea Hovrätt för bland annat förberedelse till terroristbrott. Straffet blev fem års fängelse och utvisning. Efter att han frigavs villkorligt 2007 beslutade regeringen att han skulle tas i förvar. 2008 beslutade regeringen att han istället skulle ställas under uppsikt fem dagar i veckan. Under flera år har mannen alltså fått inställa sig vid en polisstation flera dagar i veckan. I augusti 2017 beslutade Migrationsverket att avbryta verkställigheten av utvisningsbeslutet i avvaktan på en ny prövning av hans ansökan om uppehållstillstånd, enligt dokument från tingsrätten.

– Det är makabert. Såvitt vi känner till har det inte tillkommit någonting som motiverar ett sådant här allvarligt ingrepp mot hans möjligheter att leva ett normalt liv. Han kan ju inte ens åka på semester med sina barn utanför Stockholm, säger Thomas Olsson.

Enligt tidigare medieuppgifter ska 42-åringen ha varit verksam som imam?

– Nej, han städar och har det har han gjort i herrans många år.

LÄS MER: Säpo: Tusentals radikala islamister i Sverige

Thomas Olsson berättar vidare att han kommer att överklaga tingsrättens beslut.

Metro har varit i kontakt med Säpo, som inte vill kommentera det enskilda ärendet.

”Anmälningsplikt kan åläggas en person som ska utvisas enligt lagen om särskild utlänningskontroll. Det innebär att personen på vissa tider ska anmäla sig hos Polismyndigheten. Anmälningsplikt är en kompensatorisk åtgärd som får användas om ett beslut om utvisning enligt lagen om särskild utlänningskontroll inte kan verkställas av olika skäl. Det kan även användas då en person har utvisats på grund av brott men utvisningen inte kan verkställas och det är särskilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet”, skriver Johanna Blomqvist vid Säpos presstjänst i ett mejl till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset