Den 42-årige mannen vill inte anmäla sig hos polisen 260 gånger per år, och har nu överklagat tingsrättens beslut.
Den 42-årige mannen vill inte anmäla sig hos polisen 260 gånger per år, och har nu överklagat tingsrättens beslut.

En terrordömd 42-åring måste anmäla sig vid en polisstation fem dagar i veckan under de kommande åren. Enligt Säpo finns det risk att mannen begår terroristbrott. Men nu har mannens advokat överklagat beslutet.

I början av januari beslutade tingsrätten att den 42-årige mannen ska anmäla sig hos polisen fem dagar i veckan under tre år. Det handlar om omkring 260 besök vid en polisstation i Stockholmsområdet – per år.

Bakgrunden är att ”det kan befaras” att han kommer begå eller medverka till terroristbrott, enligt Säpo. Dessutom anser Säpo att mannen ”enligt tillförlitlig information upprätthåller kontakt med ett flertal personer som kan misstänkas ha kopplingar till terrorrelaterad verksamhet samt att han spridit våldsbejakande budskap med klar avsikt att påverka andra personer”, enligt dokument från tingsrätten.

42-åringen försvaras av advokat Thomas Olsson som kallade tingsrättens beslut ”makabert”.

– Det är som att man bestraffar honom på grund av att man inte kan utvisa honom, trots att det inte beror på någonting han har gjort utan på den allmänna situationen i Irak, sa Thomas Olsson till Metro.

LÄS MER: Potentiell terrorist får inte utvisas

42-åringen har inte fått ta del av Säpos material med hänvisning till sekretess, enligt Tomas Olsson.

Nu har han överklagat tingsrättens beslut

– Vi vill att hovrätten lämnar Säpos begäran om anmälningsplikt utan bifall. Grunden för överklagandet är att min klient inte fått ta del av vad det är som läggs honom till last. Det har inte redovisats några skäl för anmälningsplikten som min klient har kunnat bemöta, säger Thomas Olsson.

Säpo anser ju att ”det kan befaras” att han kommer begå terroristbrott?

– Det svåra är inte att skriva det. Det svåra är att redovisa skälen för det. De skälen har han inte fått ta del av så han har inte haft någon möjlighet att bemöta dem, säger Thomas Olsson.

LÄS MER: Säpo: Tusentals radikala islamister i Sverige

2005 dömdes mannen till fängelse i fem år och utvisning för förberedelse till terroristbrott. Eftersom han inte kan utvisas till Irak har han under flera år, efter att han blev villkorligt frigiven, fått anmäla sig hos polisen flera gånger i veckan. Tingsrätten har nu bestämt att förfarandet ska fortsätta, och Metro har bett Säpo kommentera ärendet.

”Vi har möjlighet att hänvisa till sekretess i sådana här sammanhang. Vi yrkar på fortsatt anmälningsplikt med hänvisning till uppgifter som vi anser bör sekretessbeläggas. Det kan till exempel röra sig om uppgifter som riskerar att skada vårt operativa arbete om de blev offentliga. Det är därefter domstolen som bedömer om man anser sig ha tillräckligt med information för att kunna fatta ett beslut. I det här fallet har tingsrätten godtagit både anmälningsplikten och yrkandet att våra uppgifter ska sekretessbeläggas”, skriver Simon Bynert, pressekreterare vid Säpo, i ett mejl till Metro.

Fakta: Tidslinje 42-åringen

2005: Den nu 42-årige mannen döms av Svea Hovrätt för bland annat förberedelse till terroristbrott. Straffet blev fem års fängelse och utvisning.

2007: Efter att mannen frigavs villkorligt beslutade regeringen att han skulle tas i förvar.

2008: Regeringen beslutade att han istället för att sitta i förvar skulle ställas under uppsikt fem dagar i veckan. Under flera år har mannen fått inställa sig vid en polisstation flera gånger i veckan.

2017: Migrationsverket beslutade att avbryta verkställigheten av utvisningsbeslutet i avvaktan på en ny prövning av hans ansökan om uppehållstillstånd.

2018: Tingsrätten beslutade att mannen ska inställa sig vid en polisstation fem dagar i veckan under tre år.

Källa: tingsrätten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott polisen