Terrorforskaren Hans Brun förklarar varför belgiska polisen kritiseras.
Terrorforskaren Hans Brun förklarar varför belgiska polisen kritiseras.

Polisen i Belgien består av flera myndigheter och det finns en konkurrens mellan dem. Terrorforskaren Hans Brun är kritiskt till hur belgisk polis hanterat hoten mot landet. "Det är en risk för hela Europa om Belgien tillåts vara ett svart hål", säger han.

Tidigare i mars gjorde polisen i Bryssel en insats mot misstänkta terrorister, men två lyckades komma undan. På tisdagsmorgonen dog över 30 personer och långt många fler skadades vid explosioner på Bryssel-flygplatsen Zaventem och tunnelbanestationen Maelbeek.

Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London är kritisk mot landets polisorganisation – eller snarare bristen på just organisering.

– Det som är oroväckande i det här fallet är att nätverket är ganska stort och att man inte upptäckt det i Belgien är oroväckande. Blotta storleken borde ha utlöst något slags intresse, säger han och fortsätter:

– Dåligt ledda- och organiserade poliser är en byråkratisk tradition i Belgien, säger han och gör en koppling till den ökända pedofilskandal som skakade landet under mitten av 90-talet.

►LÄS MER:  Här är röntgenbilden som visar ovanliga skador efter bomben

Pedofilen, mördaren och psykopaten Mark Dutroux kidnappade och låste in flickor i ett litet utrymme i sin källare och tog då och då upp dem för att plåga och våldta dem. Fyra av dem dog under fångenskapen. Brotten pågick i månader och när polisen till slut griper mannen blottas en historisk rättsskandal.

Att det tog så lång tid att gripa pedofilen visade sig bero på slav, slapphet och inkompetens, bland annat inom polisen. Ett problem Hans Brun ser även i dag.

– Mycket som blev kritiserat då handlade om polisens sätt att arbeta, att de inte var tillräckligt bra. Det är samma problem i dag. Det var på många sätt lika allvarligt som det som händer i dag, men man verkar inte blivit bättre, säger han.

►LÄS MER:  Så hedras Bryssel-offren över hela världen

Polisen i Belgien består inte av en myndighet, som exempelvis i Sverige, utan flera. Även i Bryssel finns flera polismyndigheter och de konkurrerar med varandra.

– Ett stort problem är bland annat att olika polismyndigheter som arbetar på olika språk. Bara det. Sen vill de inte dela information med varandra och delar inte information upp till centrala myndigheter, eftesom det finns en misstänksamhet mot centralmakten, säger Hans Brun.

Terrorexperten Magnus Ranstorp säger till TT att förhållandena i landet är en perfekt grogrund för religiös extremism, med stora utanförskapsområden med gäng, kriminalitet och svårigheter för myndigheter att tränga in. Hans Brun säger att en stor del av Belgiens polisiära problem handlar om oförmåga att dela och hantera information.

– Det är de viktigaste bitarna. Kan du inte förhindra attacker spelar det ingen roll. Nu är det för sent, nu har många dött, säger han.

Bland annat har fransmännen kritiserat den belgiska polisen och Hans Brun menar att brister inom Belgisk polis kan vara en risk för resten av Schengenländerna.

– Det är en risk för hela Europa om Belgien tillåts vara ett svart hål, säger han.

Belgisk polisfacksordförande har tidigare räknat ut att den federala och lokala polisen sammanlagt består av 40 000 personer, exakt 4 700 för få. 

– Närpolisen har inte alls fått de resurser som den har utlovats. Det är sannolikt att om det hade funnit fler poliser som hade en närmare kontakt med befolkningen, så hade inte en terroristliga kunnat växa som den har gjort i Molenbeek, säger  Vincent Gilles ordförande i ett av de belgiska polisfacken, SLFP Police i en artikel i Polistidningen.

Däremot anser inte Vincent Gilles att samarbetsproblemen mellan olika poliskårer i olika delar av Belgien är ett stort problem i sammanhanget.

– Vi jobbar bra ihop idag, säger han till tidningen.

►LÄS MER:  Åklagaren om Brysselattentaten: Terroristen lämnade testamente

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset