Under fredagseftermiddagen körde ett fordon in i Åhléns i centrala Stockholm. De svenska terrorexperterna Hans Brun och Magnus Ranstorp uppmanar till lugn. "Håll er inomhus. Invänta polisens anvisningar", skriver Ranstorp på Twitter.

En lastbil körde på flera människor under fredagseftermiddagen i centrala Stockholm. Minst tre personer har bekräftats döda och åtta personer har skadats.
Terrorforskarna Hans Brun och Magnus Ranstorp uppmanar till lugn.
– Det viktigaste just nu är att behålla lugnet och avvakta tills det finns verifierad information från myndigheterna och inte sprida rykten i onödan, säger Hans Brun till TT.
”Viktigt att behålla lugn i denna kaotiska situation. Håll er inomhus. Invänta polisens anvisningar”, skriver Magnus Ranstorp på Twitter.
Metro har tidigare pratat med Fredrik Wallén vid polisens nationella mediecenter hur man ska agera vid attacker och terrordåd.
  1. Agera snabbt och var uppmärksam

Enligt John Lech, överlevnadspsykolog och militär överlevnadsinstruktör, är vi sårbara då vi inte förväntar oss exempelvis skottlossningar. Tiden det tar att agera kan enligt honom vara avgörande för vår överlevnad. Personer som inte förväntar sig en skottlossning kommer att avfärda ljudet från skotten som någonting annat eftersom det inte passar deras förväntningar, säger han till BBC.

Enligt Fredrik Wallén, på polisens nationella mediecenter, gäller det att vara uppmärksam på sin omgivning.

– Var uppmärksam på det du ser och hör, undvik att fokusera på telefonen, säger han.

2. Var tyst

Enligt Fredrik Wallén ska du stänga av ljudet på mobilen och vara så tyst som möjligt om du hamnar mitt i en skottlossning, attack eller ett terrordåd.

Ring aldrig till någon som befinner sig i ett riskområde.

3. Sök skydd

Enligt Fredrik Wallén ska du söka skydd om du hamnar i en attack mot en folksamling eller är på plats vid ett terrordåd.

– Sök skydd och sätt dig i säkerhet, säger han till Metro.

4. Slå larm

Slå larm så snart du kan. 112 är ett europeiskt nödnummer och gäller i alla EU-länder. I USA och Kanada är det 911 som gäller.

5. Håll dig uppdaterad 

När du väl satt dig i säkerhet gäller det enligt Fredrik Wallén att följa nyheterna.

– Följ nyheterna och var uppmärksam på eventuella uppdateringar från myndigheter, säger han till Metro.

LÄS MER: Så markerar du dig i säkerhet på Facebook

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset