11-åriga Ebba Åkerlund omkom i terrordådet på Drottninggatan 2017.
11-åriga Ebba Åkerlund omkom i terrordådet på Drottninggatan 2017.

Terrordådet i Nya Zeeland utfördes som en hämnd för attacken på drottninggatan 2017, enligt terroristerna själva. I ett manifest som en av skyttarna publicerade på sociala medier skriver han att han vill hämnas 11-åriga Ebba Åkerlund som dödades under dådet i Stockholm.

En av männen som utförde attacken mot en moské i Christchurch publicerade ett 73 sidor långt manifest på sociala medier innan dådet. I manifestet beskriver han sig som en 28-årig ”vanlig vit man”, det rapporterar News.com.au.

LÄS MER: Terrorattacken i Nya Zeeland – det här vet vi

Mannen framför främlingsfientliga och islamofobiska motiv bakom attacken. I manifestet hyllar han bland annat Anders Behring Breivik som utförde attacken på Utöya 2011 och Anton Lundin som utförde skolattacken i Trollhättan 2015.

Mannen gör också kopplingar till terrordådet på Drottninggatan i Stockholm och skriver att attacken i Stockholm inspirerade honom att utföra ett hämnddåd mot muslimer.

Han skriver vidare att han vill hämnas 11-åriga Ebba Åkerlund som var ett av offren i attacken på Drottninggatan. Mannen ska bland annat ha skrivit Ebba Åkerlunds namn på ett av vapnen han använde i attacken. En bild på vapnet syns i den video som mannen livesände under dådet.

En annan Sverigekoppling är att han i sin video nämner den svenska youtubern Pewdiepie. Mannen uppmanar folk att följa Pewdiepies youtube-kanal. Pewdiepie har efter det fördömt dådet via sin Twitter.

Australiens premiärminister Scott Morrison bekräftar att en australisk medborgare har gripits efter attacken och säger att det rör sig om en ”högerextrem terrorist”. Totalt har tre tre män gripits.

LÄS MER: Terrorist uppmanade att följa Pewdiepie i video från dådet – nu svarar youtubern

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset