Uppsala tingsrätt. Arkivbild.
Uppsala tingsrätt. Arkivbild.

En 33-årig man är begärd häktad, misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Husrannsakningar har gjorts på flera platser.Mannen är född och uppvuxen i Stockholmsområdet. Hans försvarare Leif Silbersky är förvånad över att han begärs häktad.

Han greps i söndags, misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Enligt häktningsframställan är 33-åringen misstänkt på sannolika skäl, alternativt skälig misstanke, vilket är den lägre misstankegraden.

Att åklagaren anger två misstankegrader är ovanligt, men inte unikt.

– Det är synnerligen viktigt att han blir kvar, säger Ewamari Häggkvist, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

"Uttryckt sig invandrarkritiskt"

Det misstänkta brottet ska ha skett i Stockholms län och/eller i Uppsala län, mellan den 1 september och 13 november i år.

– Han har uttryckt sig osnyggt på Facebook, invandrarkritiskt, kritiskt till Socialdemokraterna och för Sverigedemokraterna. Det är det enda jag kan tänka mig ligger bakom det här. Att han skulle förbereda terrorism är otänkbart, säger en källa som står mannen nära till TT.

33-åringens försvarare Leif Silbersky säger sig vara förvånad över att mannen begärs häktad och menar att åklagarens val av misstankegrad talar till hans fördel.

– Åklagaren känner sig osäker på om det räcker för att få honom häktat på sannolika skäl, och tar då alternativet skälig misstanke. Det betyder att de får en utredningstid på en vecka, säger Silbersky.

Flera husrannsakningar

Enligt Ewamari Häggkvist har polisen redan vidtagit en rad åtgärder. Husrannsakningar har genomförts på flera platser, beslag har gjorts och förhör har hållits. Huruvida fler personer än den gripne mannen är hörda vill åklagaren dock inte kommentera.

– Jag vill varken bekräfta eller dementera det, säger hon.

Samma sak gäller det misstänkta brottet och eventuella motiv.

– Jag vill inte kommentera själva gärningen över huvud taget.

Den misstänkte bor i en ort i Uppsala län. För tre år sedan dömdes han till dagsböter för ett mindre allvarligt brott.

Enligt Leif Silbersky nekade han till anklagelserna när han förhördes på tisdagen.

Häktningsförhandling sker i Stockholm på torsdagen.

Henrik Montgomery/TT
Åklagaren har begärt den terrormisstänkte mannen häktad. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset