Svensken Osama Krayem är åtalad för inblandning i terrordådet i Bryssels tunnelbana i mars. Nu vill han till Sverige.
Svensken Osama Krayem är åtalad för inblandning i terrordådet i Bryssels tunnelbana i mars. Nu vill han till Sverige.

Om 23-årige Osama Krayem från Malmö, som misstänks för kopplingar till terrordåden i Bryssel och Paris, fälls vill han avtjäna sitt fängelsestraff i Sverige, uppger Ekot.

Osama Krayem, 23, är född och uppvuxen i Malmö men ska ha rest till Syrien för att strida med IS 2014.  Nu står han åtalad för inblandningen i både bombattentatet i tunnelbanan i Bryssel den 22 mars och delaktighet i terrorattackerna i Paris i november förra året. 

Enligt uppgifter till SR Ekot vill 23-åringen avtjäna sitt straff i Sverige om han fälls. Osama Krayems försvarsadvokat har inte bekräftat uppgifterna.

Chefen för Kriminalvårdens rättsenhet säger till Ekot att medborgarskapet inte är det enda som väger in när man bestämmer var personen ska avtjäna sitt straff, men att det är en tungt vägande faktor.

►LÄS MER: Svenska 23-åringens väg till terrorn

Den svenska lagstiftningen ändrades efter ett EU-beslut förra året vilket nu gör det lättare för dömda personer att avtjäna sitt straff i sitt hemland. Egentligen gällde EU:s krav på nya regler endast medborgare i landet. Men Sverige tog det längre. Kravet är nu att personen ska ha bott i Sverige i fem år och ha uppehållstillstånd.

– Det är ju såklart av betydelse om det finns personer som är misstänkta för allvarlig grov brottslighet eller terrorism. Och det kan ju väcka en viss diskussion om såna människor ska föras tillbaka till Sverige. Särskilt om de inte befunnit sig i Sverige under en lång tid, säger Ashraf Ahmed till Ekot.

Enligt uppgifter i belgiska medier nu på morgonen ska Krayem i förhör ha berättat för de belgiska utredarna om att han gjort sig av med sprängmedlet i sin ryggsäck på en toalett, skriver TT.

►LÄS MER: Krayem kopplas till bombfabrik

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset