Ingång D vid Stade de France i Paris där den första självmordsbombaren sprängde sig under terrordåden mot Paris den 13 november i fjol.
Ingång D vid Stade de France i Paris där den första självmordsbombaren sprängde sig under terrordåden mot Paris den 13 november i fjol.

Skuggan av terror hänger tungt över Sveriges bortamöte mot Frankrike, nästan exakt ett år efter den blodiga attacken mot Paris och fotbollsstadion i Saint-Denis.

Ingång D vid Stade de France ser i novemberregnet ut som alla andra – men har en mörk historia att berätta.

En dryg kvart hade gått av vänskapsmötet mellan Frankrike och Tyskland fredagen den 13 november 2015 när den första smällen kom.

Inne på arenan verkade inte många reagera särskilt mycket. Men vid D-ingången hade 63-årige Manuel Dias redan blivit terrorattackens första offer.

Minnesplakett

Dias körde minibuss och hade just lämnat av några passagerare när han föll offer för den första av tre självmordsbombare vid fotbollsarenan. Närmast mirakulöst blev det sedan inte fler offer vid Stade de France – ingen av de övriga bombarna lyckades ta livet av några andra än sig själva.

Dias kommer på söndag att hedras med en minnesplakett vid arenan när de totalt 130 döda uppmärksammas på terrorns årsdag.

Redan på fredagskvällen hålls en tyst minut på stadion inför matchen mellan Frankrike och Sverige.

– Vi förenas alla av det här dramat, både vi spelare och ni, som också var här, konstaterar franske lagkaptenen Hugo Lloris inför matchen.

Hög säkerhet

Säkerhetsnivån kommer att vara hög.

– Vi sänker inte garden. Vi fortsätter att vara väldigt vaksamma. Säkerheten är högsta prioritet när vi har ett evenemang på hög nivå och en publik som bara vill se spelet, sade franska fotbollsförbundets ordförande Noël Le Graët i fransk radio häromdagen.

För flera av de franska spelarna blev terrordåden högst påtagliga. Anfallsstjärnan Antoine Griezmanns syster Maud var en av överlevarna på den attackerade konsertlokalen Bataclan, medan mittfältaren Lassana Diarras förlorade kusinen Asta Diakité, dödad av skottlossning utanför restaurangen Petit Cambodge i centrala Paris.

Totalt dog 130 personer och över 300 skadades.

– Det var en tragisk händelse – men vi man måste alltid titta framåt och försöka vända blad. Men vi kommer alltid att bära med oss det här i minnet, säger Hugo Lloris.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset