Årets julklapp hakar på både gör-det-själv-trenden och hälsohajpen. Men vilken råsaftcentrifug passar egentligen bäst under granen? Metros prylexpert har jämfört fem modeller och hittat en favorit.

Varför ska jag köpa en råsaftcentrifug?
För att det är årets julklapp så klart. Men om du inte låter dig luras av så kommersiella krafter kan hemmajoserna kanske vara ett sätt att piggna till i vinter? En rejäl skjuts ingefära i mixen gör att du vaknar ordentligt.

Vad ska jag tänka på?
Att det är rätt jobbigt att diska josapparaten efter användning. Det finns massa lösa delar att plocka isär, och i bästa fall går de att diska i maskin. Men det gäller inte för alla centrifuger så det är bra att undersöka först.

Varför inte bara köpa färdig jos?
Det är lite som att köpa årets julbord som frysrätt. Smidigt, men inte lika gott.

Hur har testet gått till?
Samtliga maskiner, som jag lånat av Media Markt, har fått samma mix av frukt och grönt. Lite apelsin, äpple, morot och ingefära i noga utplockade proportioner. Det som fallit avgörandet maskinerna sinsemellan är hur mycket jos de producerade, hur de hanterade fruktblandningen och hur smidiga de är att använda, plocka isär och diska.

Bosch MES20A0. Jädrar i min lilla låda vad det går undan när Boschen drar igång. Den accelererar så väldigt snabbt att hela apparaten tar ett kort skutt i sidled. Äpplena gör den slut på i ett nafs. Mängden jos ligger i mellanskiktet, men av någon anledning smakar den lite märkligt.

Effekt: 700W.
Kapacitet: 1250 ml.
Betyg: 3 av 5.
Pris: cirka 929 kronor.

Russel Hobbs. Näst i test är denna maskin med lägst effekt i uppställningen. Det är inget jag märker omedelbart, men kanske ställer det till det vid större mängder. Maskinen är något lurigare att plocka isär. Å andra sidan följer det med borste vilket underlättar rengöringen.

Effekt: 550W.
Kapacitet: 750 ml.
Betyg: 3 av 5.
Pris: cirka 799 kronor

OK. OPJ 102. Det här alternativet är billigast i testet, och kostar bara hälften så mycket som konkurrenterna. Men så ger maskinen även minsta mängden jos. Den är något skakig i sin konstruktion, och ger inte ett särskilt robust intryck. Själva josen är det dock inget större fel på och den hanterar samtliga frukter.

Effekt: 700W.
Kapacitet: saknar josbehållare.
Betyg: 2 av 5.
Pris: cirka 449 kronor

Electrolux ESF2000. Här är första matningsröret i testet som inte klarar av att svälja ett helt äpple, det hamnar på minussidan. På plussidan hamnar mängden jos där Electrolux blir den stora vinnaren, kanske tack vare de dubbla filtren. Men den slabbar också mest i test.

Effekt: 800W.
Kapacitet: 800 ml.
Betyg: 4 av 5.
Pris: cirka 990 kronor.

OBH Nordica 6749. Har ingen aning om varför, men här blir äpplesmaken mest genomträngande i slutresultatet. Själva tillverkningen går undan och det är en jäkla snurr på centrifugen, säkert med anledning av det höga effekttalet. Testets mest spejsade, och bästa alternativ.

Effekt: 800W.
Kapacitet: 1200 ml.
Betyg: 4 av 5.
Pris: cirka 999 kronor.

Natanael Johansson.
Natanael Johansson.
Bosch MES20A0
Natanael Johansson.
Russel Hobbs
Natanael Johansson.
OK. OPJ 102
Natanael Johansson.
Electrolux ESF2000
Natanael Johansson.
OBH Nordica 6749

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Tester