Amazon Prime Video har precis lanserats i Sverige.
Amazon Prime Video har precis lanserats i Sverige.

Nu har Amazons streamingtjänst kommit till Sverige. Men hur står den sig mot redan etablerade spelare som Netflix och HBO Nordic? Metro har testat Amazon Prime Video.

Vad är grejen med Amazon Prime Video?

Detta är en etablerad streamingkonkurrent till Netflix och HBO i USA. Med betydligt fler titlar att välja mellan än de två. Nu har Amazon (äntligen) låtit flera länder ta del av tjänsten, däribland Sverige.

Fler titlar än Netflix och HBO, det låter ju toppen?

Jo, men det är i USA. På grund av rättighetsfrågor finns allt inte tillgängligt här i Sverige, och dessvärre är det inte supertydligt hur många filmer och serier som faktiskt finns här. Däremot finns allt av Amazons egenproducerade material tillgängligt (så länge rättighetsproblem inte sätter käppar i hjulet).

Har Amazon producerat något bra då?

Absolut, några av titlarna har redan varit tillgängliga i Sverige via andra tjänster, till exempel ”Transparent” och ”Mozart in the jungle” som båda finns på Viaplay. Men det är fortfarande inte lika bra, och definitivt inte lika mycket, som det Netflix och HBO producerat.

Hur bra fungerar själva tjänsten?

Här finns finesser som imponerar, särskilt den bonusinformation som dyker upp när du tar fram gränssnittet för kontrollerna. Att du genast kan se vilka skådespelare som är med i serien eller filmen, samtidigt som du tittar, är smart tänkt redan från början. Ännu smartare blir det av listan begränsas till de skådespelare som faktiskt är med i den aktuella scenen.

Bonus

Dessvärre finns en del brister också. Amazon Prime Video saknar stöd för Chromecast och har ingen Apple TV-app. Men mest lider appen av att Amazon inte gett så mycket kärlek till de 200 länder som nu fått tillgång till streamingtjänsten. Det finns ingen svensk text.

Så är det verkligen värt att betala för ännu en tjänst?

Hade det inte varit för det låga priset så hade svaret varit ett enkelt nej. Men efter den fria testveckan betalar du bara 30 kronor i månaden i ett halvår. Det är ändå prisvärt givet utbudet, trots att det saknar svensk text.

LÄS MER: Här är bästa filmerna på Netflix 2016

LÄS MER: Här är bästa serierna på Netflix 2016

Om Amazon Prime Video

Utbud. Oklart. Fler titlar än Netflix i USA, men vid lansering beskrev Amazon det som hundratals titlar.

Pris. 30 kronor i månaden första halvåret, därefter 60 kronor i månaden.

Abonnemangsform. Finns bara ett abonnemang.

Regler. Ingen uppsägningstid, ingen bindningstid. Titlar kan ses på två enheter samtidigt.

Funkar till. Dator, surfplatta, mobil, vissa smart-tv.

Offlineläge. Ja.

Omdöme. Priset och starterbjudandet gör det värt att testa. Här finns också en hel del titlar som saknas på annat håll, vilket gör att de olika streamingtjänsterna fortsätter att komplettera varandras utbud. Men att det saknas stöd för Chromecast, app till Apple TV och kanske framförallt, svenska undertexter, är stora plumpar i protokollet. Att släppa en streamingtjänst som tar sikte på Netflix i Sverige 2016, utan svensk undertext, drar faktiskt ner betyget till under godkänt.

Plus. Bra pris. Bra extrafunktioner. Bra egenproducerat.

Minus. Tekniskt efter. Saknar svensk text. Otydligt utbud.

Betyg. 1 av 5.

 LÄS MER: Nu kan du titta på Netflix offline – utan att använda upp all din data

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset