Apple uppdaterar sin tv-hub med teknik som kan förväntas. Det är mjukvaran som imponerar.

Har du en 4K-tv har du förmodligen redan insett att den är mer än bara en tv. Det är ett helt mediecenter. Förmodligen har den appar från Netflix, HBO Nordic, Viaplay, C more och en rad andra streamingtjänster.

Så vad ska du med en Apple-tv 4K till, om allt det där redan finns i din tv?

Om du bara håller sig till streamingtjänsterna ovan – förmodligen ingenting.

LÄS MER: Så bra är Iphone 8 och 8 Plus

Men det Apple erbjuder är något mer sofistikerat än det tv-tillverkarna – eller för den delen Google med Android tv – har fått ihop.

Hårdvaran, till att börja med, är precis vad du kan kräva av en modern tv-hub; 4K-upplösning, HDR10 och Dolby vision för färg och svärta och en tämligen snabb processor för att kunna spela semiavancerade grafiska spel (gillar du verkligen att spela spel har du redan en Playstation ändå).

Bilden vi ser är förstås jättebra, eftersom 4K och HDR är jättebra. Uppskalningen av innehåll i 1080p (vanlig full HD) är också väldigt bra. Mycket sitter förstås också i din tv (vi använder en 55 tums OLED-tv från LG).

Men i vanlig ordning när det handlar om Appleprylar är det kombinationen hårdvara-mjukvara som är det fina.

Du som använt en Apple tv av den senaste generationen vet att den (halv)smarta röstroboten Siri finns inbyggt i fjärrkontrollen och kan bistå med att leta upp filmer.

Det är har ju varit sådär lagom kul eftersom den, i Sverige, bara sökt igenom Itunes egen butik och Netflix. HBO och Svt play och de andra har du snällt fått manövrera manuellt.

Så den stora nyheten är egentligen appen ”tv” – funktionen som smälter samman alla (anslutna) leverantörer i en och samma smidiga söktjänst. Livesport såväl som serier, sida vid sida.

LÄS MER: Nyheterna från Apples event – så fungerar de i Sverige

Det finns inget exakt datum för när den släpps i Sverige, men vi har testat den amerikanska varianten och vet att det är väldigt trevligt verktyg.

Klart är redan att svenska tjänster som Viaplay, Viafree, C more och Svt play alla kommer att rymmas i den nya appen och alltså tillsammans med Itunes store och Netflix bilda ett universellt sökbart bibliotek.

Det är precis så enkelt som vi sagt i flera år att det borde vara, och tredjepartstillverkare försökt men misslyckats att upprätta.

Och det summerar egentligen hela upplevelsen med Apple tv. Det bör vara 4K i dag, det bör vara HDR10 och allt bör kunna inkorporeras enkelt i samma enkla system. (Det är inte raketforskning, men tydligen ett jättenät av licenser och rättigheter som ny håller på att nystas upp.)

Egentligen borde Com hem, Telia och de andra leverantörerna av tv också finnas i Apple tv och streaming ta över helt – och allt i 4K och HDR – men det får vi nog vänta med ett par år till.

Apple tv 4K

Betyg: 3/5

Lansering i Sverige: 22 september

Pris: 1995 kr (32 gb lagring) och 2195 kr (64 gb lagring)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om apple