Metros Henrik Ek har testat nya Apple watch series 3.
Metros Henrik Ek har testat nya Apple watch series 3.

Apple watch är fri från Iphonens bojor. Men att kunna använda sin klocka som telefon gör en sak tydlig – hur sällan jag behöver en klocka som telefon.

Apple watch är marknadens bästa smartklocka i och med friheten som ett inbyggt simkort innebär.

Det är precis så enkelt som det låter; Du kan ta emot samtal och all annan datakommunikation så länge du har mobiltäckning (än så länge bara med operatören Tre).

Men det här med att lämna telefonen är mest fint i teorin. För även om Apple watch är den bästa smartklockan så är den begränsad i sin kapacitet.

LÄS MER: Nu finns Apple pay i Sverige – det här behöver du veta

Hur mycket jag än försöker är jag sällan ifrån min telefon (det vill säga, utom bluetooth-avstånd) så länge att jag behöver ta emot samtal i den.

Och de gånger jag läser sms eller mejl väntar jag hellre tills jag är tillbaka och kan svara på telefonen än att försöka diktera för Siri det jag vill ha sagt.

Det finns förstås några uppenbara användningsområden där uspen märks. Löprundan den mest givna. I simhallen en annan.

Låt oss säga friluftsaktiviteter över lag. Så är du löparen som lessnat på att spänna telefonen runt armen är du definitivt målgruppen.

Men vi ska inte se på nya Apple watch som att någon uppfunnit hjulet på nytt. Snarare att tekniken hunnit ikapp människors förväntningar. För det känns ju självklart att en smartklocka ska kunna leva sitt eget liv. Det är ingen funktion som göra enorm skillnad i tillvaron, men det är långt ifrån orimligt att det är standard.

LÄS MER: Metros exklusiva intervju med Tim Cook

Lite som när Apple släppte sin senaste Apple tv – den levererade bild i 4K och HDR. Det är en typ av uppdatering som du bara räknar ned till eftersom alla vet att teknologin finns.

Så simkort i en smartklocka, allt annat är gammalt från och med nu.

Bra att veta om Apple watch med mobildata

 • Du måste fortfarande ha en Iphone och ett abonnemang från Tre (än så länge ensam operatör att stödja det inbyggda simkort som sitter i Apple watch). Simkortet i klockan fungerar som en kopia av det du har i telefonen.

• Priset för abonnemanget hos Tre är 99 kronor i månaden, men är kostnadsfritt i sex månader och har heller ingen bindningstid.

• Utan abonnemang fungerar klockan precis som tidigare modell. Det vill säga över wifi-nät eller din telefons mobildata så länge den är parkopplad med Bluetooth och inom räckhåll.

• Pris: Från 4495 kronor (apple.se)

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset