Blackberry vill lämna företagen och tävla med Iphone och Android. Nya mobilen är supervass på nätet, men inte särskilt bra på att hitta, skriver Metros prylexpert.

Urban Brådhe
Test: Blackberry Z10 – saknar kartor

Fiffigt tangentbord och bra webbläsare, tycker prylexperten Aron Andersson.

3 av 5 till Blackberry Z10.

Finns Blackberry i Sverige, alltså?
Sedan rätt länge nu, ja. De flesta tänker sig fortfarande att Blackberry är något en Wall Street-yuppie struttar runt med på nedre Manhattan. Men nu är företaget ute efter att tävla mot Iphone eller Samsung, med ny mobil och nytt operativsystem.

Är de inte bättre på företagsmobiler då?
Där ligger deras styrka fortfarande, och lösningarna i Blackberry Z10, där en krypterad jobbprofil är tillgänglig bredvid den personliga, har verkligen nyttjat detta på ett bra sätt.

Hur fungerar det?
Din nitiska IT-avdelning på jobbet kan utan problem styra över allt innehåll på företagsdelen av din mobil, men de kan inte snoka bland dina privata grejer. För låt oss vara ärliga, vi vet ju att det är så de tillbringar merparten av sina dagar.

Men är den lika snygg och bra som konkurrenterna?
Ja och nej. Snygg är den allt. Den har en fantastisk webbläsare och ett jäkligt fiffigt tangentbord som gissar vad du tänker skriva på ett utmärkt sätt. Men skärmen, som i övrigt är vass, har tjocka svarta kanter runtom vilket är tråkigt.

Vilken miss!
Egentligen inte. Mobilen saknar knappar och i stället kommer du åt vissa menyer med gester i dessa kanter. En betydligt större miss är bristen på svenska kartor.

I en mening?
Modern Blackberry som kan behöva mogna något innan den plockas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset