I år måste alla matförsäljare på Malmöfestivalen ha minst ett vegetariskt alternativ. Metros reportrar Ingrid Arinell, Johan Mårtensson och Johanna G. Jimenez gick ut för att smaka tio gröna rätter.
I år måste alla matförsäljare på Malmöfestivalen ha minst ett vegetariskt alternativ. Metros reportrar Ingrid Arinell, Johan Mårtensson och Johanna G. Jimenez gick ut för att smaka tio gröna rätter.

Minst en vegetarisk rätt hos festivalens matförsäljare. Metro tipsar om godbitarna.

Veggomat på festival har debatterats flitigt den senaste tiden. Nytt för i år är att alla som säljer mat på Malmöfestivalen måste ha minst en vegetarisk rätt på menyn, ett krav som hänger ihop med stadens övriga hållbarhetsarbete och klimatmål.

I Göteborg gick arrangörerna för nyligen avslutade musikfestivalen Way Out West ännu längre – där var köttet helt bannlyst från serveringarna på området.  I år har Malmöfestivalen 82 matförsäljare, så utbudet av gröna rätter är stort. När Metros panel testar ett axplock visar det sig att kvaliteten skiftar rejält – och att dyrast inte behöver vara godast.

Här får du Metros tips på vad som är värt att lägga festivalslantarna på. Men för dig med nyfikna smaklökar och stor plånbok: testa smakportionerna för 30 kronor styck, prova dig igenom festivalutbudet och ät så många rätter du orkar.

Astrid och aporna, 5/5

Grillad teriyakimarinerad chi-chi (sojakött) på spett med två valfria sallader.
Pris: 55 kr.
Panelen: Herregud så gott, det här är mat som gör en lycklig! Elegant presenterat och perfekt tuggmotstånd på allting. Det här sopar ju banan med resten. Det är vansinne att bara ta 55 kronor för den här rätten. Får man ge en sjua i betyg?

Louisiana, 4/5

Cajunkryddad quornfilé med friterad Idahopotatis, grönsaksjulienne, lime-vitlökssås, chiliflakes och färsk lime.
Pris: 75 kr.
Panelen: Lyxig festivalmat, potatisen är bravissimo. Fint presenterat, ett extra plus till de fräscha grönsakerna. Den goda limesåsen var lite snålt tilltagen. Lika gott som kött.

Libanesisk, 2/5

Falafeltallrik med vindolme, hummus, fetaost, sallad och pommes.
Pris: 75 kr.
Panelen: Kommer man till Malmö och säljer falafel för 75 spänn får den vara mer speciell. Hummusen smakar för mycket tahini och pommesen känns kokt. Falafelbollarna räddade det hela från en sågning.

Mrs Saigon, 3/5

Vietnamesisk pannkaka av rismjöl och gurkmeja med quornfärs. Serveras med senapskål, böngroddar, örter & sötsur fisksås.
Pris: 65 kr.
Panelen: Intressant blandning av ingredienser och snyggt upplagt. Krispiga grönsaker och ett roligt alternativ, men färsen är lite sömnig och blek i smaken.

Speedy Lee, 2/5

Pad Thai-wok med vårrullar. Wokade nudlar med grönsaker, rostade jordnötter och koriander.
Pris: 65 kr.
Panelen: Ganska gott, men alldeles för mycket nudlar och för lite annat. En riktig kolhydratbomb! Lite tråkig rätt, och den sötsura såsen smakar nittiotal. Koriandern märkte vi inte av men ett plus för spänstiga nudlar.

Hedh Escalante, 3/5

Sojafilé med paprika, i champagnesås med saffran och vit choklad.
Pris: 65 kr.
Panelen: Såsen är rustik och god men lite för söt, riset är trist. Upplägget verkade spännande men jag blev besviken. Den sladdriga paprikan och lama kryddningen på sojafilén drar ner betyget.

Aria afghanska kulturföreningen Salang, 4/5

Vegetarisk tallrik med samosa och pakola (stekta potatisskivor i kryddblandning), ris och sås.
Pris: 50 kr.
Panelen: Många goda smaker i en och samma rätt. Riset och såserna är supergoda och allt är snyggt upplagt. Lite snålt med sås, oproportionerligt mycket ris.

P.A. Langos, 3/5

Vegansk langos med vitlök, olja, citron, gröna oliver med pimiento, sojagräddfil, rödlök och  tångkvariar.
Pris: 65 kr.
Panelen: Ett plus för det färska brödet men alldeles för mycket oliver! Smaken av den goda tångkaviaren försvinner helt. Synd när de ansträngt sig och gjort ett annars riktigt bra veganskt alternativ av en av festivalens klassiker.

Arjeplogprodukter, 1/5

Pitabröd med quorn- och couscousröra, sallad, rödlök och dressing med lingon.
Pris: 70 kr.
Panelen: Tack, men nej tack! Mikrat och trist, okryddat och smaklöst. Smakar mest socker. Synd att lingonen blandats i dressingen, lite rårörda lingon vid sidan om hade varit bättre.

Must eat, 2/5

Grillade grönsaker i baguette.
Pris: 70 kr.
Panelen: Tråkigt bröd som drar ner betyget. Det är lite för mycket macka över den här rätten. Trist presenterat, jag hade hellre fått grönsakerna på en tallrik med lite gott surdegsbröd bredvid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset