Testfaktas undersökning visade bland annat att Zoegas kaffe Hazienda innehöll växtskyddmedlet mepikvat, som uppstår under rostningen av kaffet.
Testfaktas undersökning visade bland annat att Zoegas kaffe Hazienda innehöll växtskyddmedlet mepikvat, som uppstår under rostningen av kaffet.

Tidigare i mars avslöjade Testfakta att flera kaffesorter innehåller växtskyddsmedlet mepikvat. En uppföljande analys visar nu att ekologiskt kaffe också innehåller giftet.

Testfakta har i en tidigare undersökning analyserat 12 olika kaffesorter, bland annat Gevalia, Zoega, ICA:s egna kaffe och Nescafé. Testet visade att växtskyddsmedlet mepikvat finns i alla kaffesorter trots att det inte används på kaffeplantagen.

Precis som akrylamid uppstår ämnet vid rostning av kaffe. Ju mer mörkrostat ett kaffe är – desto högre halter av mepikvat innehåller det.

– Detta är intressanta uppgifter som vi inte kände till. Mepikvat har inte ingått i kontrollen av kaffe, säger Anneli Widenfalk, riskvärderare på Livsmedelsverket till Testfakta.

►LÄS MER: Drick kaffe de här timmarna och få maximal effekt

Mepikvat används i jordbruket för att minska stråtillväxten på exempelvis havre och råg och har i djurstudier visar sig kunna ge njurskador vid höga intag. Det är inte klassat som hormonstörande men EU kommer att en utvärdering inom kort då det ska finnas brister i dataunderlaget, skriver Testfakta.

Nu har Testfakta även undersökt tre ekologiska kaffesorter. Alla tre produkterna innehöll både mepikvat som akrylamid. Halterna av ämnena ligger också ungefär på samma nivå som det konventionellt odlade kaffet.

►LÄS MER: Lagom mängd kaffe kan minska risken för hjärtsjukdomar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa