Vi har testat speldatorerna med ett antal nya titlar.
Vi har testat speldatorerna med ett antal nya titlar.

Det behöver inte kosta en för­mögenhet att vara med i spelet. Här är fyra perfekta gaminglaptops som är – nästan – lika bra som lyxmodellerna.

Asus ROG STRIX GL504GM-ES244T

Plus: Skarp och blixtsnabb skärm. Inbyggd RGB-ljusshow.
Minus: Core i5-processorn är svagast i testet.
Kommentar: En läcker 144 Hz-skärm gör det till ett nöje att spela snabba men inte så krävande 3D-spel som Counter Strike GO. Å andra sidan haltar den lite efter konkurrenterna när det gäller rå beräkningskraft. Extra grafik-RAM räddar 3D-prestandan.
Pris: 16 500 kr
Betyg: 4/5

Läs mer på Ljud och bild.

 

 

MSi GE62VR-7RF 651NE Camo Edition

Plus: Gedigen byggkvalitet – och en optisk enhet!
Minus: Långsam processor. Störst i testet rent fysiskt – utan att man får mer.
Kommentar: Steelseries-tangentbordet och Dyn-audioljudet är plus i kanten. Men generationerna växlar fort i gamingsammanhang, den långsamma processorn och ett skal som kunde ha varit mindre ger minus.
Pris: 16 000 kr
Betyg: 3/5
Läs mer på Ljud och Bild.

LÄS MER: Sex moderna ministereos som smälter in i bokhyllan

 

 

HP Pavilion Gaming Laptop 15-CX0815NO

Plus: Stark CPU. För dig som inte vill ha en PC som skriker ”gaming”.
Minus: Ingen Mini DisplayPort. Slö topuchpad.
Kommentar: Tack vare en sprillans ny processor och ett bra GeForceGTX 1060-grafikkort får man prestanda som för inte så länge sedan kostat det dubbla. Kronan på verket är 144 Hz-skärmen. Byggkvaliteten är inte testets bästa.
Pris: 16 000 kr
Betyg: 4/5

Läs mer på Ljud och bild.

 

Lenovo Legion Y530-15ICH

Plus: Splitterny och blixtsnabb 8:e-generationsprocessor. Bra grafikkort.
Minus: Aningen plastigt skal. Högljudd fläkt. Skärmen är bara 60 Hz.
Kommentar: Du får vare sig ljusshow eller tuff design, men solid hårdvara överallt. Och det till ett pris som ligger bra till för en dator på den här nivån. Kort sagt: den har inga svagheter.
Pris: 15 600 kr
Betyg: 5/5

Läs mer på Ljud och bild.

John Alex Hvidlykke/Ljud & Bild

LÄS MER: Test: Här är Apples rekordtelefon Iphone Xs Max

Så testade vi datorerna

Speldatorer ska naturligtvis testas med tunga 3D-spel, så vi har utmanat testdeltagarna med ett antal nya och representativa titlar. Även om vi inte befinner oss i superklassen kunde alla spel faktiskt spelas med utmärkta resultat. Speciellt eftersom upplösningen på en full HD-skärm inte ställer de högsta kraven.

Dessutom har vi gjort olika mätningar med våra vanliga testprogram, GeekBench, CineBench, 3DMark och PC Mark. SSD-diskarnas hastighet testades med hjälp av verktyget HD tach. Förutom grafiken tittade vi närmare på ergonomi, vikt, ljud och skärmkvalitet.

Grafikkort från näst översta hyllan

Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator. Och den dyraste. Därför är den lite nedbantad i det här startfältet. I stället för Nvidia GeForce GTX 1080, som man hittar i monstermodellerna, har samtliga testdeltagare ett GTX 1060.

Som tumregel innebär det ungefär halverad grafik­prestanda jämfört med GTX 1080. Men det räcker fort­farande långt så länge du inte måste köra de nyaste spelen i 4K-upplösning.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tech Dator