Vi har testat speldatorerna med ett antal nya titlar.
Vi har testat speldatorerna med ett antal nya titlar.

Det behöver inte kosta en för­mögenhet att vara med i spelet. Här är fyra perfekta gaminglaptops som är – nästan – lika bra som lyxmodellerna.

Asus ROG STRIX GL504GM-ES244T

Plus: Skarp och blixtsnabb skärm. Inbyggd RGB-ljusshow.
Minus: Core i5-processorn är svagast i testet.
Kommentar: En läcker 144 Hz-skärm gör det till ett nöje att spela snabba men inte så krävande 3D-spel som Counter Strike GO. Å andra sidan haltar den lite efter konkurrenterna när det gäller rå beräkningskraft. Extra grafik-RAM räddar 3D-prestandan.
Pris: 16 500 kr
Betyg: 4/5

Läs mer på Ljud och bild.

 

 

MSi GE62VR-7RF 651NE Camo Edition

Plus: Gedigen byggkvalitet – och en optisk enhet!
Minus: Långsam processor. Störst i testet rent fysiskt – utan att man får mer.
Kommentar: Steelseries-tangentbordet och Dyn-audioljudet är plus i kanten. Men generationerna växlar fort i gamingsammanhang, den långsamma processorn och ett skal som kunde ha varit mindre ger minus.
Pris: 16 000 kr
Betyg: 3/5
Läs mer på Ljud och Bild.

LÄS MER: Sex moderna ministereos som smälter in i bokhyllan

 

 

HP Pavilion Gaming Laptop 15-CX0815NO

Plus: Stark CPU. För dig som inte vill ha en PC som skriker ”gaming”.
Minus: Ingen Mini DisplayPort. Slö topuchpad.
Kommentar: Tack vare en sprillans ny processor och ett bra GeForceGTX 1060-grafikkort får man prestanda som för inte så länge sedan kostat det dubbla. Kronan på verket är 144 Hz-skärmen. Byggkvaliteten är inte testets bästa.
Pris: 16 000 kr
Betyg: 4/5

Läs mer på Ljud och bild.

 

Lenovo Legion Y530-15ICH

Plus: Splitterny och blixtsnabb 8:e-generationsprocessor. Bra grafikkort.
Minus: Aningen plastigt skal. Högljudd fläkt. Skärmen är bara 60 Hz.
Kommentar: Du får vare sig ljusshow eller tuff design, men solid hårdvara överallt. Och det till ett pris som ligger bra till för en dator på den här nivån. Kort sagt: den har inga svagheter.
Pris: 15 600 kr
Betyg: 5/5

Läs mer på Ljud och bild.

John Alex Hvidlykke/Ljud & Bild

LÄS MER: Test: Här är Apples rekordtelefon Iphone Xs Max

Så testade vi datorerna

Speldatorer ska naturligtvis testas med tunga 3D-spel, så vi har utmanat testdeltagarna med ett antal nya och representativa titlar. Även om vi inte befinner oss i superklassen kunde alla spel faktiskt spelas med utmärkta resultat. Speciellt eftersom upplösningen på en full HD-skärm inte ställer de högsta kraven.

Dessutom har vi gjort olika mätningar med våra vanliga testprogram, GeekBench, CineBench, 3DMark och PC Mark. SSD-diskarnas hastighet testades med hjälp av verktyget HD tach. Förutom grafiken tittade vi närmare på ergonomi, vikt, ljud och skärmkvalitet.

Grafikkort från näst översta hyllan

Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator. Och den dyraste. Därför är den lite nedbantad i det här startfältet. I stället för Nvidia GeForce GTX 1080, som man hittar i monstermodellerna, har samtliga testdeltagare ett GTX 1060.

Som tumregel innebär det ungefär halverad grafik­prestanda jämfört med GTX 1080. Men det räcker fort­farande långt så länge du inte måste köra de nyaste spelen i 4K-upplösning.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tech Dator