Test: Stockholms godaste semla korad Semmeltestarna Adam Frödén, Charity Odum, Dan Svensson, Linn Persson och Victor Lagos har utsett årets bästa semla – Klicka vidare!
Test: Stockholms godaste semla korad Semmeltestarna Adam Frödén, Charity Odum, Dan Svensson, Linn Persson och Victor Lagos har utsett årets bästa semla – Klicka vidare!

Inför Metros semmeltest letade vi oss till stor del ut från innerstan för att hitta den semla som det är värt att ta sig till och som inte alla känner till. Resultatet var varierande med flera överraskningar som en "rawball" och vaniljgrädde – vissa som uppskattades mer än andra i testpanelen. Årets vinnare ligger trots allt innanför tullarna – men hack i häl kommer en fluffig bulle från Rinkeby.

LÄS MER: Här är Stockholms godaste semla 2017
 

Gustav Gräll
Fru Marias Bak. 

Svartlösavägen 77. Busstation: Fru Marias väg. Älvsjö.

Pris: 35 kronor styck.

På det lantliga cafét monteras semlan efter beställning, vilket ger en fräsch och nybakt känsla. Utseendemässigt är semlan hög och fin. Men resten lämnar mycket att önska. Med kommentarer som ”Brödet är jättetorrt”, ”Mandelmassan är inte så god, och jätteklumpig” och ”grädden ser söndervispad ut” blir den här semlan tyvärr testets bottennapp.

Poäng: 1.

 

Gustav Gräll
Lindeberg Bageri & Konditori. 

Orminge centrum. Busstation: Orminge centrum.
Pris: 35 kronor styck.

Den tvåfaldigt stjärnbeströdda krögaren Daniel Lindeberg bageri har testets mest annorlunda semla. ”Oj! En överraskning!” säger Linn innan Victor tar över: ”Det är typ en rawball i semlan?!” säger han upprört.  Mandelmassan visar sig vara blandad med grovhackad mandel. Något som bara en av testpanelen uppskattar, men alla uppmuntrar ändå kreativiteten. Men det är för mycket mandelmassa ”Det är så mycket, jag får nötter i hela käften” säger Adam.

Poäng: 2.

 

Gustav Gräll
Tössebageriet.
Karlavägen 77. T-bana: Karlaplan.
Pris:
42 kronor styck. 

”Testets rolls royce” tänkte vi när vi åkte till Östermalm och köpte semlan som brukar toppa de flesta testen. Men icke! Testets dyra blir också en av de sämsta. Paneldeltagarna beskriver bullen som jättebra, men sen tar lovorden slut. Gräddes vaniljsmak överraskar men inte på ett bra sätt, och mandelmassan förfärar: ”Det är som skånsk senap fast i mandelmassvärlden – den tar över helt.”  

Poäng: 2.

 

Gustav Gräll
Pallas Konditori.
Vällingbyplan 2. T-bana: Vällingby.
Pris: 35 kronor styck. 

Vid första anblick ser semlan ut att vara god men sen kommer besvikelsen: ”Fick jag all mandelmassa?!” säger Adam och resten håller med om att mandelmassan tog över alla smaker. Det verkar ha snålats med kardemumman och bullen hade en dålig eftersmak. ”Det kändes som att den var från igår men dammats av”, säger någon. Men Linn har ätit sämre, så bottenbetyg blir det inte.

Poäng: 2.

 

Gustav Gräll
Santa Fé.  

Söderarmsvägen 1.  T-bana: Kärrtorp

Pris: 35 kronor styck.

Vid en första anblick säger paneldeltagarna att semlan ser tråkig ut. ”Det känns som en budgetsemla, den känns inte så lyxig” säger en av Victor. Bullen är lite kompakt och det är snålt med grädde. Men den grädden som finns är god och i det stora hela smakade semlan bättre än den såg ut, med mycket kardemummasmak.

Poäng: 3.

Balders Bröd Solna 

Solna Torg 21. T-bana: Solna

Pris: 40 kronor styck.

Här går meningarna isär ganska rejält. ”Den här var bäst hittills, de fick verkligen till grädden här” kommenterar säger Victor medan Linn inte är vidare överraskad och Charity saknade kardemumman som det var snålt av i bullen. I det stora hela kommer panelen fram till att semlans utseende var fint, semlan i sig var ganska god men brödet var lite torrt – men ändå fluffigt. En vattendelare helt enkelt.

Poäng: 3

 

Gustav Gräll
Romeo café.
Rinkebytorget 1. T-bana: Rinkeby.
Pris: 20 kronor styck. 

I mitten av Rinkeby centrum ligger cafét som har testets billigaste semla – och som visade sig vara ett superklipp! När panelen hugger in kommer lovorden direkt. ”Jättegod! Bra mandelmassa, luftig, fluffig och bra grädde.” säger Linn och alla håller med. Det som håller semlan från högsta poäng är att en deltagare tyckte att brödet var något torrt. Prisvärt är bara förnamnet.

Poäng: 4.

 

Gustav Gräll
Wallins Bageri och Konditori
Ringvägen 109. T-bana Skanstull.
Pris:
42 kronor styck. 

”Här var det mycket grädde! Och tunt lock – jättefint!!” utbrister Victor entusiastiskt. Och glädjen fortsätter. Brödet är fluffigt, kardemumman ger sig ordentligt tillkänna och grädden är perfekt. Paneldeltagaren Linn uttrycker det nästan hela gruppen verkar vara överrens om ”Jag tror inte det kan smaka mycket bättre, jag blir glad när jag äter semlan!”. Testets vinnare är korad! Men Dan jublar inte hela vägen – han har ätit bättre, så en femma blir det tyvärr inte.

Poäng: 4,5.

 ►LÄS MER: Efter alla andra semlor – här är den exklusiva guldsemlan

► När resten av världen försöker göra semlor …

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset