Bara ett av åtta testade tonfiskmärken fick grönt ljus.
Bara ett av åtta testade tonfiskmärken fick grönt ljus.

Tonfisk på burk är en populär kost, inte minst bland träningsentusiaster. Men endast en tonfiskburk får godkänt av Världsnaturfonden, WWF, visar Testfaktas test.

Innehållet i tonfiskburkarna kan innehålla oönskade ämnen och vara fiskad på ett icke hållbart sätt. Det visar Testfaktas test där de har gått igenom utbudet.

Den enda burken som får grönt ljus av Världsnaturfonden, WWF, är Abbas tonfisk. Den är MSC-certifierad vilket garanterar ett hållbart fiske.

►LÄS MER: Så många sockerbitar innehåller en burk kvarg

Av de åtta märken som ingick i testet fick ett rött ljus: tonfisken från Callipo. Enligt WWF bör den helt undvikas av hållbarhetsskäl.

– Innehållet kommer från olika fångstområden och det är framförallt zon 34 mitt i Atlanten som är extra problematiskt med överfiske och illegalt fiske. Här vet vi också att gulfenad tonfisk plockas upp innan den hinner föröka sig, säger Inger Melander, sakkunnig på WWF, till Testfakta.

Callipo har via mejl till testsajten svarat på kritiken. Enligt Callipos kvalitetschef kommer endast tio procent av fisken från det problematiska fångstområdet.

De sex övriga tonfiskburkarna får gult ljus i undersökningen. Anledningen är att det är osäkert hur de påverkar ekosystemet.

– Att bara ett märke av åtta får grönt ljus visar hur illa det ligger till. Det är viktigt att fler producenter certifierar sig och driver utvecklingen mot ett mer hållbart fiske, säger Inger Melander till Testfakta.

LÄS MER: Det här är de bästa – och sämsta – laddarna för din mobil

Den kemiska analysen visar att all tonfisk innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A. Ett ämne som kan komma att totalförbjudas i livsmedelsförpackningar inom kort, enligt Testfakta.

Här kan du se resultatet från undersökningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa