Den snyggaste mobilen och det snyggaste operativsystemet gifter sig. Lumia 800 ska bli Nokias och Microsofts räddning.

Säg vad du vill om Microsoft, men de har kanske gjort det snyggaste mobila operativsystemet. 

Och säg vad du vill om Nokia, men de har kanske gjort den snyggaste mobilen. I Lumia 800 får du både och.
 
Känner du igen mobilen så tänker du förmodligen på Nokia N9, med närmast identisk design. Det är mjukvaran och operativsystemet som skiljer sig här. Fördelarna med Windows Phone är fler appar, renare design och finurlig startskärm. 

På den sistnämnda kan du skapa grupper utifrån kontaktlistan och snabbt hitta senaste Facebook- eller Twitter-uppdateringar från de som räknas i bekantskapskretsen – och sortera bort de som tråkar ut dig (nyblivna föräldrar ryker direkt).

Trots att apparna är fler i Windows Phone är de långtifrån lika många som hos Android eller Iphone. Skärmen är dessutom inte lika vass som på den senare men du får friare tyglar att själv anpassa utseendet på den. Och det är ett plus.

4 saker vi gillar med Lumia

1. Egen hemskärm. Att du själv kan anpassa hemskärmen är ett stort plus. De fyrkantiga ikonerna kan du programmera att ta dig direkt till olika appar och dessutom till olika lägen i apparna. Att ingen tänkt på detta förut.

2. Kamera. Som vanligt har Nokia levererat en väldigt bra kamera. Den filmar i hd med 720p och även utan blixt hjälper två starka lampor att ta bilder i mörkret. Men Nokia kan egentligen bättre och den fototokiga hittar bättre mobilkameror på marknaden.

3. Design. Jag tror jag skrev precis samma sak om Nokia N9 men ser ni hur snygg den är? Vrålsnygg. Den är lika skön att hålla i handen och nästan lika trevlig att använda. Skärmen på Lumia 800 ser ut att vara klistrad på mobilen, en nästan optisk illusion. 

4. Navigator. Flera mobiler har gps-funktioner men Nokias app kommer både gratis med luren och är dessutom väldigt bra. På samma sätt har Nokia sin egen kartapp som även den fungerar alldeles utmärkt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset