Moto Z kan förvandlas till en avancerad kamera med hjälp av lösa moduler.
Moto Z kan förvandlas till en avancerad kamera med hjälp av lösa moduler.

Tänk dig att själv byta ut kameran eller högtalaren på din mobil. Eller kanske har batteriet blivit dåligt och behöver uppdateras? Med Moto Z är det du själv som styr hur mobilen ser ut och fungerar. Metro har testat den modulära mobiltelefonen.

Vad är en modulär mobiltelefon?

Det är alltså en telefon med ”lösa delar” eller åtminstone utbytbara delar, så kallade moduler. Kanske handlar det om ett extra batteri, en bättre högtalare eller en mer avancerad kamera, som användaren själv kan köpa till och uppgradera mobilen med.

Vad är poängen med det?

Ett syfte kan vara att mobilen inte ska kännas gammal lika fort, eller att kunden själv ska kunna välja vilka funktioner som är värda att betala extra för. För att det ska bli riktigt användbart ska tillbehören helst fungera till flera mobiler. Lenovo, som tillverkat Moto Z, har lovat att även framtida mobiler ska ha stöd för modulerna som släpps nu.

Vilken typ av tillbehör finns?

Jag har testat en högtalare från JBL och en kamera från Hasselblad, med zoomobjektiv. Det finns även extrabatterier och en projektor som låter dig spela film från mobilen direkt på väggen, för att nämna några exempel.

Högtalaren ska ge extra bra ljud till mobilen. 

Funkar det då?

Både kameran och högtalaren är superenkla att använda. De fäster vid mobilens baksida med magneter och fungerar direkt, utan någon invecklad installation. Jag kan ifrågasätta värdet i en extra högtalare då det redan finns bärbara bluetooth-högtalare att välja i stället. Då är Hasselbladskameran desto häftigare. 10 gångers optisk zoom är betydligt bättre än vad en vanlig mobil levererar.

Blir bilderna bättre?

Det blir åtminstone en annan typ av bilder än vad mobilkameran levererar. Samtidigt är just detta tillbehör rätt otympligt. Den otroligt nätta mobilen förvandlas genast till en stor klump. Dessutom kostar det 2 000 kronor extra och frågan är om tillbehöret verkligen är värt de extra pengarna.

Med kameramodulen från Hasselblad får du tio gångers optisk zoom, vilket öppnar för en annan typ av bilder än vad mobilkameran hanterar.

Hur är mobilen i övrigt?

Den är imponerande tunn, och mäter bara 5,3 millimeter där inte kameran sticker ut på baksidan. I övrigt har den allt en modern mobil behöver, förutom vattentålighet och hörlursuttag, men det sistnämnda är tydligen ”trendigt”.

I en mening?

Superkul koncept som trots gimmickfaktorn har vissa förtjänster.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Tester Teknik