De stilrena sensorerna från Netatmo tar fram data om lufttryck, luftkvalitet och temperatur som du enkelt kan övervaka i mobilen.
De stilrena sensorerna från Netatmo tar fram data om lufttryck, luftkvalitet och temperatur som du enkelt kan övervaka i mobilen.

Nu kan du få veta precis hur svettigt du har det hemma via din mobil. Metros prylexpert har testat väderstationen som håller koll på ditt hem när du är borta.

Urban Brådhe

I den tillhörande appen samlas all data som sensorerna känner av i diagram för den som är intresserad av historik kring exempelvis ljudnivån i vardagsrummet.

Vad är poängen med en väderstation?
Finns det något mer tillfredsställande än att veta precis hur varmt/kallt det är hemma? Både inomhus och utomhus? Det ger en betryggande känsla av kontroll.

Men jag vet redan att det är snö och kallt?
Det är sant att utomhusvädret ofta går att få en rätt bra hum om utan egen vädersensor. Men genom att ha din alldeles egen blir väderleksrapporten superlokal. I skrivande stund är det minus 8,2˚C på min balkong.

Varför inte bara skaffa en termometer?
Utöver temperaturen får du information om luftfuktighet, lufttryck, koldioxidkoncentration och ljudnivå. Men den stora vinsten är att du får all information samlad i din mobil. Du kan alltså kolla läget i hemmet var du än befinner dig. Dessutom får du statistik och kurvor på utvecklingen över tid. Det är extremt smidigt. Om än något dyrt.

Men jag kan inte göra något åt saken?
Viss information kan du allt ha nytta av, om du exempelvis behöver tjata på din hyresvärd om hur kallt du har det i vardagsrummet. Men det är sant att nästa steg i ett smart hem är en termostat eller dylikt som du också kontrollerar med mobilen. Faktum är att sökjätten Google precis köpte företaget Nest, som gör just en sådan produkt. Men detta är nästan lika roligt.

I en mening?
Full koll på hemmavädret för alla kontrollfreak med pengar över.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Tester