Nokia 3310 är tillbaka – i uppdaterad version. Men hur bra är den nya retromobilen?
Nokia 3310 är tillbaka – i uppdaterad version. Men hur bra är den nya retromobilen?

Nu är Nokia 3310 tillbaka. Men borde den klassiska telefonen förblivit förpassad till byrålådan? Metro har tagit tempen på den finska comebacken.

Har Nokia 3310 något mer än ”Snake” att erbjuda?

Tillverkaren HMD har satsat fullt ut på retrokänslan här. I marknadsföringen handlar det om att klassiska 3310 är tillbaka och att spelet ”Snake” finns med. Några finesser finns inte, det handlar om en mobiltelefon i dess enklaste form. Så nej, kanske har den inte mycket mer att erbjuda.

LÄS MER: Samsung Galaxy S8 vs Iphone 7 – vilken är bäst?

Men hur bra är ”Snake” egentligen?

Det är fortfarande kul, trots att det uppdaterats med ”fräck” grafik och nya tävlingslägen. Men det är kanske inte 600-kronor-roligt.

Vad har förändrats sedan sist?

Formspråket är detsamma, men mobilen ser i ärlighetens namn ganska annorlunda ut mot originalet. I huvudsak handlar skillnaderna om att den moderniserats. Skärmen är större, och i färg. Mobilen är tunnare, och lättare. Knapparna har bytts ut för att göra det enklare att navigera i menyerna. Nya Nokia 3310 har dessutom plats för två sim-kort.

Hur är Nokia 3310 att använda?

Rätt usel. Det är lika bra att säga det. Här finns basfunktioner. Det går att ringa och skicka sms. Men att skriva längre meddelanden med en vanlig sifferpanel känns väldigt stenålders och pilligt. Det går också att ”surfa” på nätet. Men jag sätter citationstecken kring ”surfa”, eftersom mobilen varken har wifi eller 3G.

LÄS MER: Test: Samsung Galaxy S8 – vårens snyggaste mobil

Är den lika tålig som förut?

Nokia 3310 är ihågkommen av många för tegelstenskänslan och det faktum att det var nästintill omöjligt att ha sönder den. Okej, kanske är detta snarare myten om mobilen än ett konstaterat faktum. Men tålig var den. Huruvida nya 3310 är lika tålig har vi inte vågat testa. Den överlever ett enkelt falltest från fickhöjd, men den känns definitivt inte lika gedigen som sin föregångare.

Men kamera känns ändå modernt?

Det är välkommet med en kamera, men att sensorn bara är 2 megapixel gör den relativt värdelös. Dessutom går det att ta ungefär tre bilder innan minnet är fullt. Att fylla på telefonen med SD-kort känns därför rätt nödvändigt.

Är Nokia 3310 värd 600 kronor?

Raka svaret: nej. Trots att detta är jämförelsevis lite pengar i förhållande till en smartphone så finns det faktiskt billigare mobiltelefoner som gör i princip samma sak (bland annat från just Nokia). Nu är inte Sverige den självklara marknaden, det finns andra länder där Nokia 3310 kommer att fungera bättre. Men här hemma är det bara stora Nokia-fanatiker som har något att hämta.

I en mening?

Fungerande mobiltelefon som är i princip oanvändbar till allt annat än samtal och sms.

LÄS MER: Test: Iphone 7 och Iphone 7 Plus – så bra är Apples nya vattentåliga mobiler

Topp & stopp!

Metro gillar. Att den är så okomplicerad. Här finns inte mycket onödigt som stör. Och tack vare de nya knapparna finns det många genvägar till praktiska funktioner.

Metro ogillar. Att den är så oanvändbar. Att få knappsats tillbaka gör det outhärdligt att skicka sms och surfa på nätet. Det sistnämnda försvåras ännu mer av bristen på wifi.

In i minsta detalj

Betyg. 1 av 5.

Mått. 51 x 115,6 x 12,8 mm.

Vikt. 79,6 gram.

Skärm. 2,4 tum 240 x 320 pixlar (167 ppi).

Kamera. 2 megapixel.

Lagringsutrymme. I princip obefintligt, stöd för 32 GB MicroSD.

Operativsystem. Nokia Series 30+.

Pris: 600 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om nokia 3310 nokia